Постанова Кабміну щодо ціни на газ скасована: оприлюднено рішення Окружного адмінсуду

11:23, 18 марта 2019
Окружний адмінсуд у Києві визнав незаконною постанову Кабміну.
Постанова Кабміну щодо ціни на газ скасована: оприлюднено рішення Окружного адмінсуду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Оприлюднено рішення Окружного адмінсуду Києва за позовом Юлії Тимошенко до Кабміну та Нафтогазу по ціні на газ, повідомляє нардеп Олексій Кучеренко на своїй сторінці у Facebook.

Суд вважає, що граничні роздрібні ціни на природний газ для споживачів на єдиному рівні у розмірі 6 879 гривні за 1000 куб. метрів, визначені постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 р. №315 «Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 1 жовтня 2015 р. №758» є економічно необґрунтованими і не можуть встановлюватись КМУ лише на виконання Меморандуму про економічну та фінансову політику між Україною та МВФ без урахування всіх обставин, що мали значення для прийняття оскаржуваного рішення, у т.ч. економічного характеру, та існуючого правового регулювання процедури прийняття такого роду актів.

Щодо способу захисту порушеного права, а саме визнання нормативного акта протиправним та нечинним, суд зазначає наступне:

«Згідно з ч. 1 і 4 ст. 3 КАС України, порядок здійснення адміністративного судочинства встановлюється Конституцією України, цим Кодексом та міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Закон, який встановлює нові обов’язки, скасовує чи звужує права, належні учасникам судового процесу, чи обмежує їх використання, не має зворотної дії в часі.

Відповідно до змісту ст. 5 КАС України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом, зокрема, визнання протиправним та нечинним нормативно-правового акта чи окремих його положень. Захист порушених прав, свобод чи інтересів особи, яка звернулася до суду, може здійснюватися судом також в інший спосіб, який не суперечить закону і забезпечує ефективний захист прав, свобод, інтересів людини і громадянина, інших суб’єктів у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб’єктів владних повноважень».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Окружний адмінсуд Києва розглянув справу за позовом Юлії Тимошенко до Кабінету міністрів України. Розгляд цієї справи почався ще в 2016 році.

Також ми повідомляли, що Окружний адмінсуд Києва зупинив дію постанови Кабміну про зниження норм споживання газу. 21 лютого судом винесена ухвала про забезпечення адміністративного позову ПАТ «Кременчукгаз» до уряду України.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки