Ліквідація Верховного Суду України: поліція закрила справу

12:37, 26 марта 2019
Справа була закрита у зв'язку з відсутністю у діях складу кримінального злочину.
Ліквідація Верховного Суду України: поліція закрила справу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національна поліція закрила кримінальне провадження за фактом можливої незаконної ліквідації Верховного Суду України (попереднього складу Верховного Суду).

Про це йдеться в матеріалах суду, як повідомляють «Українські Новини».

Згідно з документами, виконувач обов'язків голови Верховного Суду України Василь Гуменюк 4 лютого звернувся до суду із скаргою на постанову слідчого головного управління Національної поліції у Києві Євтушенка від 29 грудня 2018 року про закриття кримінального провадження за ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ч. 1 ст. 210 (порушення законодавства про бюджетну систему України), ч. 1 ст. 353 (самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи), ч. 1 ст. 364 (зловживання владою або службовими повноваженнями), ч. 1 ст. 365-2 (зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги), ч. 1 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів). Справа була закрита у зв'язку з відсутністю у діянні складу кримінального злочину.

Гуменюк зазначив, що Нацполіція не провела всебічне розслідування, не досліджувала всі обставини кримінального провадження та передчасно прийняла рішення про закриття кримінального провадження, а висновки слідчого не відповідають фактичним обставинам скоєння кримінальних злочинів. Він послався на те, що слідчим допитано в якості свідків тільки три людини, які в подальшому можуть бути визнані підозрюваними або обвинуваченими в цьому кримінальному провадженні, тому їх свідчення є неприпустимими доказами.

Також Гуменюк зазначив, що під час досудового розслідування слідчий не перевірив відомості про присвоєння повноважень керівника апарату Верховного Суду України голові ліквідаційної комісії, не допитав його як виконуючого обов'язки голови Верховного Суду України, суддів Верховного Суду України тощо

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що судді Верховного Суду України звернулися до кандидатів у президенти України. За відсутності рішення КСУ судді ліквідованого ВСУ закликали кандидатів на посаду президента заслухати у Верховній Раді питання законодавчого забезпечення справедливих виборів.

Також ми розповідали, чи діє ордер на представництво у Верховному Суді України в новому ВС.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде