Конвенція про статус біженця: що може стати причиною арешту

14:29, 17 апреля 2019
Коли Конвенція мігранта не захищає.
Конвенція про статус біженця: що може стати причиною арешту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Непідтверджений статус біженця, можливість втечі, підроблений другий паспорт та квиток в іншу країну стали причиною для відмови особі у в’їзді в країну та її поміщення під варту як незаконного мігранта. Правомірність такого рішення досліджував Європейський суд з прав людини у справі «Абоя Боа Жан проти Мальти» (заява №62676/16), передає ECHR: Ukrainian Aspect.

Громадянин Кот-д’Івуару Серж Абоя Боа Жан прибув на Мальту літаком. Надавши свій внутрішній паспорт, він повідомив, що був визнаний біженцем у Вірменії і мав намір вимагати притулку на Мальті.

Проте йому було відмовлено у в’їзді, його взяли під варту як незаконного мігранта на підставі того, що він міг втекти до того, як органи влади розглянуть його заяву про надання притулку. Імміграційна апеляційна рада підтвердила законність його тримання під вартою, уточнивши, що його статус біженця в Вірменії ще не був визначений. Також в мігранта був знайдений проїзний квиток в Італію та підроблений паспорт громадянина Італії.

Суди також підтримали законність цього рішення. Зрештою Абоя Боа Жан був звільнений і мав звітувати у відділку поліції щодня.

Посилаючись на ч. 1 ст. 5 (Право на свободу та безпеку) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод Абоя Боа Жан стверджував, що його тримання під вартою було незаконним і свавільним. Також з посиланням на ч. 4 ст. 5 (Законність тримання під вартою та прийняття рішення судом без зволікань) він також стверджував, що засоби судового захисту, доступні для нього, для оскарження його тримання під вартою, не були швидкими або ефективними.

Але в Страсбурзі не побачили порушення Мальтою конвенційних гарантій.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Абоя Боа Жан проти Мальти» (заява №62676/16) можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що 14 березня групою народних депутатів було подано на розгляд до Верховної Ради законопроект №10153 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення державної підтримки українців за кордоном.

Також ми повідомляли про те, з якими проблемами стикаються трудові мігранти в чужих державах.

Ще повідомлялося про те, які професії за кордоном найбільш затребувані.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва