Голосування без паспорта та маніпуляції з бюлетенями: у КВУ повідомили про нові порушення

14:50, 21 апреля 2019
У Запоріжжі спостерігачі КВУ фіксують факти підвезення громадян до виборчих дільниць.
Голосування без паспорта та маніпуляції з бюлетенями: у КВУ повідомили про нові порушення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет виборців України повідомляє, що в соціальних мережах масово поширюється маніпулятивна інформація щодо заповнення виборчих бюлетенів. Вказується, що потрібно не лише проголосувати за одного з кандидатів, але й одночасно викреслити прізвище іншого чи поставити інші позначки навпроти його прізвища. Про це повідомляє прес-служба КВУ.

Один з таких дописів у соціальній мережі facebook отримав понад 35 тис. поширень. КВУ наголошує, що подібні дії можуть призвести до визнання бюлетенів недійсними. Відповідно до п. 5,6,8 ч. 26 ст. 78 Закону «Про вибори Президента України» бюлетені визнаються недійсними, якщо в них зроблено більш як одну позначку проти прізвищ кандидатів; якщо не поставлено жодної позначки; якщо неможливо з інших причин встановити зміст волевиявлення виборця.

В Івано-Франківську (дільниця №260903) затримали виборця, який намагався винести бюлетень. Спроба винести бюлетень також мала місце на Запоріжжі (округ №75, дільниця №230894).

У низці регіонів зафіксовано спроби видачі бюлетенів для осіб, які не мають із документів, що належним чином посвідчують особу. Так, у Чернівецькій області в селі Подвірне (округ №203, дільниця №259) виявлені непоодинокі випадки, коли виборцям видають бюлетені без паспортів. Після зауваження з боку офіційних спостерігачів КВУ така процедура була припинена. Однак члени комісій вказали, що у них в селі так голосують завжди. На дільниці № 254 в селі Мамалига, а також на дільниці №249 в селі Костичани зафіксовано спробу видачу бюлетеня на підставі пенсійного посвідчення. На Запоріжжі (дільниця №231076) виборець вимагав видати йому бюлетень на основі закордонного паспорту. Йому відмовили, стався конфлікт. Втрутилася поліція, надавши виборцю роз’яснення щодо його прав.

У селі Грушвиця Друга Рівненської області (округ №153) на одній з дільниць член ДВК прийшов на роботу в нетверезому стані. Колеги його вивели в інше приміщення «протверезіти».

Спостерігачі КВУ повідомляють про випадки фотографування бюлетенів. Так, у місті Дніпро на дільниці №121311 виборець сфотографував заповнений виборчий бюлетень і оприлюднив його в соціальних медіа. Розпочато кримінальне провадження.

У місті Запоріжжя спостерігачі КВУ фіксують факти підвезення громадян до виборчих дільниць. За інформацією спостерігачів підвезення виборців здійснюють автомобілі зі стрічками зеленого кольору.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Комітет виборців України розповів про порушення в день виборів в Україні 21 квітня.

Крім того, ми писали, що КВУ повідомили про проблему з бюлетенями.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду