День вишиванки: як українці відзначають національне свято

12:45, 16 мая 2019
На сьогодні День вишиванки відзначається більш ніж у 50 країнах світу.
День вишиванки: як українці відзначають національне свято
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Щороку в третій четвер травня Україна відзначає унікальне національне свято — День вишиванки. Це свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку  вдягнути вишиванку на роботу чи на навчання. Разом із тим, воно має глибокий зміст. По всьому світу українці об'єднуються в одній ідеї і показують, що мають власну самоідентифікацію та національний код.

Традиція прикрашати одяг вишивкою в українців з'явилася декілька століть тому і відразу стала нашою гордістю. Вважається, що ідея, яка з часом переросла у День вишиванки, була запропонована студенткою Чернівецького національного університету Лесею Воронюк у 2006 році. Надихнувшись прикладом своїх друзів, які носили національний одяг, вона закликала своїх однокурсників раз на рік приходити в університет у вишиванці.

Ініціатива швидко поширилася по вишам міста, а потім і по всій Україні. Через чотири роки День вишиванки вже відзначали у Львові та Сімферополі, а в подальшому він вийшов далеко за межі України. За сприяння діаспор День вишиванки відзначають у США, Канаді, країнах Європи, Австралії та ін. Тепер носити вишиванку стало не тільки патріотично, а й модно та ексклюзивно. На сьогодні День вишиванки відзначається більш ніж у 50 країнах світу. 

Керівники держави та політики вже привітали українців зі святом. Президент України Петро Порошенко зауважив, що вишиванка  це незмінний та завжди сучасний символ України. «Допоки таємниці майстерності української вишивки з покоління в покоління матері передають своїм донькам, доти житиме Україна! У нашій вишитій сорочці радість і журба, надія та сила, які віддавна супроводжують кожного українця. Вдягнувши наш національний одяг, ми вкотре доводимо, що любов до України живе у наших серцях»,  написав Президент на своїй сторінці у Facebook.

Новообраний президент України Володимир Зеленський також привітав українців зі святом. Фото у вишиванці він опублікував на офіційній сторінці в Instagram. «З Днем вишиванки! Вишиванку не забув, поголитися забув! Не забудьте привітати всіх»,  підписав фото Зеленський.

Редакція «Судово-юридичної газети» щиро вітає всіх українців з національним святом  Днем вишиванки! Саме вишиванка символізує і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь. Це наш національний оберіг! Тож нехай це свято зітре кордони й об’єднає українців по всьому світу!

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Президент України Петро Порошенко підписав укази, якими встановив три нових свята.

Крім того, працюючі громадяни України отримають додаткові 11 вихідних у 2019 році.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва