У Зеленського прокоментували ідею виборів за відкритими списками

16:15, 24 мая 2019
Принципова позиція Володимира Зеленського полягає в тому, що вибори мають відбуватися за відкритими списками.
У Зеленського прокоментували ідею виборів за відкритими списками
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Радник Президента України Руслан Стефанчук заявив, що принципова позиція Володимира Зеленського полягає в тому, що вибори мають відбуватися за відкритими списками. Про це йдеться на офіційному сайті Президента.

«Це європейська практика, і це дає можливість громадянам, які обирають майбутній парламент, більш чітко й детально ознайомитися з тими людьми, які йдуть у партіях. І дати кредит довіри саме тим, хто, на їхню думку, зможе найбільш адекватно представити їх у законодавчому органі», — зазначив Руслан Стефанчук.

Водночас, за його словами, під час консультацій із Президентом України 21 травня голова Верховної Ради, його заступники та лідери фракцій і груп наголосили, що наразі немає можливості швидко та якісно ухвалити відкриті виборчі списки. Тому при зустрічі погодили компромісне рішення — підтримати зміни до чинного закону про вибори народних депутатів, які скасовують мажоритарну систему та зменшують прохідний бар’єр до 3%.

«Безперечно, це не є наша мета, наша мрія, але це менше зло, ніж чинна система мажоритарки, коли люди за рахунок гречки скуповують голоси, після цього активно перепродаючи їх під час голосування», — підкреслив Радник глави держави.

Результати консультацій були відображені у відповідному законопроекті, поданому до Верховної Ради. Однак депутати проігнорували попередні домовленості й провалили голосування, мотивуючи це тим, що вони нібито хочуть відкритих списків.

«Питання, щодо яких напередодні був консенсус про їхнє включення до порядку денного, не здобули підтримки народних депутатів», — зазначив представник Президента у парламенті.

Він також висловив сподівання, що партії дадуть громадянам можливість ознайомитися зі своїми списками і вплинути на вибір кандидатів на депутатський мандат настільки, наскільки це дозволяє чинне законодавство.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що указ Володимира Зеленського про розпуск Верховної ради опублікували в урядовому виданні.

Крім цього, відомо, що спікер ВР Андрій Парубій збирається звернутися до Конституційного Суду з приводу рішення Президента про розпуск Ради.

Ще ми писали, що позачергові вибори парламенту відбудуться 21 липня.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді