До повернення в Україну активів залучать іноземних детективів

18:53, 14 июня 2019
АРМА розробило механізм залучення іноземних детективів до повернення в Україну активів.
До повернення в  Україну активів залучать іноземних детективів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

12 червня Уряд схвалив проект указу Президента України «Про внесення змін до Порядку здійснення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб'єкта та України», який розробило Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

За словами Голови АРМА Антона Янчука, після підписання указу Президентом України шанси на повернення в Україну статків незаконного походження й можливість шукати активи закордоном значно зростуть.

«Проект документу встановлює механізм, при якому АРМА разом з Міністерством юстиції зможе звертатися до іноземних судів в цивільному провадженні з метою знерухомлення та замороження майна, яке знаходиться закордоном і має ознаки незаконного походження з України», – наголосив очільник відомства.

Документ вперше в Україні передбачає юридичну можливість залучення до розшуку майна закордоном приватних іноземних детективних агентств. І головне – вперше в правовому полі запроваджує можливість залучення приватних детективів та іноземних юристів на умовах гонорару успіху (success fee).

«Це дає можливість державі не платити кошти за ці послуги, а натомість виконавець мотивований тим, що чим більше він поверне в державу, тим більше одержить, і лише з суми, яку він поверне. Тобто, іноземні приватні детективи повертатимуть в Україну активи, здобуті корупційним шляхом, й Україні за це не доведеться платити. За таким принципом давно працює увесь світ», – наголосив Антон Янчук.

У залученні приватних іноземних детективів та юристів до розшуку та повернення активів в Україну зацікавлені як АРМА, так і правоохоронні органи. Також АРМА відомо про готовність до такої співпраці і окремих приватних детективних агентств. Однак, досі в Україні не існувало механізму такої співпраці.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що детективи Національного антикорупційного бюро обшукують офіс АРМА.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва