В Україні набрав чинності закон про державну мову

09:06, 16 июля 2019
Закон не обмежує приватного спілкування всіма мовами та вільного вживання мов національних меншин.
В Україні набрав чинності закон про державну мову
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

16 липня в Україні набрав чинності закон про державну мову. Закон, що має назву «Про забезпечення функціонування української мови як державної», гарантує позиції української мови у державному управлінні, сфері послуг, освіті й медіа. Він також передбачає відповідальність посадовців за незнання мови. Втім ця норма діятиме лише через три роки від дати ухвалення закону.

При цьому закон не обмежує приватного спілкування всіма мовами та вільного вживання мов національних меншин, заявляють його співавтори в уряді та парламенті.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що  25 квітня Верховна Рада України розглянула всі поправки до другого читання "мовного закону" — законопроекту №5670-д "Про функціонування української мови як державної". Усього до другого читання подано 2082 правки.

Також депутати Верховної Ради України 25 квітня підтримали закон про забезпечення функціонування української мови як державної (№5670-д), розгляд якого у другому читанні було розпочато 28 лютого. За відповідне рішення проголосували 278 народних обранців.

У свою чергу спікер Верховної Ради Андрій Парубій після відхилення постанов про скасування мовного закону одразу підписав закон та передав його президенту.

Відмітимо, що адвокати та лікарі на роботі повинні говорити виключно українською вже з 16 липня. Проте всім іншим, хто поки що недосконало володіє державною мовою, не варто в паніці бігти скуповувати українські словники. Часу на зміни вистачить.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва