Справа «чорних ріелторів»: правоохоронці затримали групу зловмисників

20:02, 17 августа 2019
Особи причетні до розкрадань державного та комунального майна на суму 1,5 мільярда гривень.
Справа «чорних ріелторів»: правоохоронці затримали групу зловмисників
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Органами прокуратури м. Києва спільно з ГУБКОЗ СБУ та ГУ СБУ У Херсонській області за результатами тривалої спецоперації задокументовано та припинено діяльність злочинної групи, члени якої організували схему заволодіння нерухомим майном, що перебувало у державній, комунальній та приватній власності, чим спричинено збитки у особливо великих розмірах. Про це повідомляє прес-служба столичної прокуратури.

Загалом за результатами спецоперації 7 осіб (серед яких 3 організаторів та 4 виконавців) затримані у порядку ст. 208 КПК України. Серед затриманих двоє адвокатів та колишній керівник органів юстиції м. Києва.

Згідно матеріалів слідства, упродовж 2017-2019 років учасники злочинної групи з використанням підроблених документів та електронних ключів доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заволоділи земельними ділянками, житловими і нежитловими приміщеннями на загальну суму близько 1,5 млрд. грн.

З метою приховання протиправного походження цього майна учасники злочинної організації шляхом подання позовних заяв з використанням завідомо підроблених документів (договорів позики тощо), за сприяння суддів судових органів Донецької та Херсонської областей отримували позитивні рішення у цивільних справах, на підставі яких здійснювали реєстраційні дії відносно нерухомого майна. 

Внаслідок таких дій права власності на десятки об’єктів нерухомості переходили до інших фіктивних власників.

17.08.19 в межах провадження за місцем роботи та проживання фігурантів, а також у судах та за місцем мешкання кількох суддів, проведено 30 одночасних обшуків.

Слідчі дії проводяться на території Києва, Київської області та м. Херсон із залученням близько 90 чоловік особового складу. Під час обшуків у фігурантів вилучено підроблені документи, штампи, печатки підприємств та грошові кошти та інші речові докази.

На даний час затриманим підготовлено повідомлення про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 364 КК України зі встановленими збитками державі та територіальній громаді м. Києва у розмірі 121 млн. грн., фізичній особі у розмірі 21 млн. грн.

Слідчі дії у кримінальному провадженні тривають.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що адвокат підозрюється в заволодінні майном майже на 10 мільйонів гривень. Дії зловмисниці кваліфіковані за шістьма статтями КК України.

Також нам стало відомо, що співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою та управлінням захисту економіки Нацполіції викрили на хабарі посадовця однієї з районних прокуратур Одеської області.

Крім того, керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури  повідомлено про підозру судді Рахівського районного суду Закарпатської області, викритому на одержанні 10 тисяч гривень неправомірної вигоди. 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси