«Лавочка» має бути закрита: Зеленський поставив уряду завдання з реформування вугільної галузі

17:10, 25 февраля 2020
Міністерство енергетики проведе фінансовий та кадровий аудит вугільних підприємств.
«Лавочка» має бути закрита: Зеленський поставив уряду завдання з реформування вугільної галузі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Володимир Зеленський поставив завдання найближчим часом провести повний фінансовий та кадровий аудит державних вугільних підприємств, а також створити Координаційний центр з трансформації вугледобувної галузі. Про це він розповів під час виступу на Всеукраїнській нараді працівників вугільної галузі, передає Офіс Президента.

За його словами, реформа галузі триває вже 15 років, але нічого так і не змінилося. Як наголосив Зеленський, за цей час державні дотації у галузь склали майже 75 мільярдів гривень, однак це не привело до створення нових виробництв та робочих місць. Натомість через корупцію і неефективне управління відбулося нарощування боргів держави перед вугільними підприємствами.

«Термін «смотрящі за шахтами» має зникнути разом із самими «смотрящими», – заявив Президент та додав, що «лавочка» повинна бути закрита.

Зеленський поставив завдання міністру енергетики та захисту довкілля України Олексію Оржелю в найкоротший термін провести повний фінансовий та кадровий аудит вугільних підприємств. Міністр має публічно прозвітувати про результати цього аудиту та передати їх до правоохоронних органів.

Окрім того, уряд має створити Координаційний центр з трансформації вугледобувної галузі на чолі з віцепрем’єр-міністром? міністром розвитку громад та територій України Денисом Шмигалем, до складу якого увійдуть представники вугільних підприємств, місцевої влади, голови держадміністрацій відповідних областей.

Водночас він зазначив, що сьогодні Україна видобуває вугілля більше, ніж може продати. Тому перед профільним міністерством стоїть завдання – визначитися, яким має бути енергобаланс країни і яка в ньому частка теплової генерації.

«Має бути гарантований ринок збуту вугілля. Цей ринок збуту – українські ТЕС. Далі – держава має захистити українське вугілля. Потрібен довгостроковий енергетичний баланс: маємо зрозуміти, скільки вугілля нам потрібно на наступні 10 років», – резюмував  Президент.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Володимир Зеленський пригрозив залишити уряд без зарплат, якщо до травня не буде погашена заборгованість перед шахтарями

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва