Помилка в трудовій книжці: хто має право виправити

20:05, 1 мая 2020
Невірних або неточних записів у трудовій книжці бути не повинно.
Помилка в трудовій книжці: хто має право виправити
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Виправляти помилки, зроблені в записах у трудових книжках працівників, можуть тільки роботодавці, які власне такі неточні записи допустили. Про це нагадало управління Держпраці в Луганській області, посилаючись на п. 2.6 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників від 29.07.93 р. № 58.

Виправлені відомості повинні повністю відповідати оригіналу наказу або розпорядження.

Забороняється закреслювати раніше внесені неточні або неправильні записи в розділах «Відомості про роботу», «Відомості про нагородження» і «Відомості про заохочення» трудової книжки. Спосіб виправлення даних у трудовій книжці шляхом закреслювання припустимо використовувати (у разі необхідності) тільки при коригуванні відомостей, наведених на титульному аркуші.

Норми Інструкції № 58 приписують виправляти помилкові записи в розділі «Відомості про роботу» трудової книжки за допомогою саме одного запису під одним порядковим номером. Тобто графу 3 розпочинають фразою: «Запис за № таким-то недійсний», а потім після крапки запис продовжують правильним формулюванням.

Виправлення записів у трудових книжках у разі поновлення працівника на колишній роботі в судовому порядку після запису про незаконне звільнення необхідно зробити такий запис: «Запис за № таким-то є недійсним. Поновлений на попередній роботі». При зміні формулювання причини звільнення зазначають: «Запис за № таким-то є недійсним. Звільнений…» і наводять нове формулювання. У графі 4 роблять посилання на наказ про поновлення працівника на роботі або про зміну формулювання причини звільнення, який видають на виконання рішення суду.

Ще один випадок коригування запису про звільнення — затримка видачі працівнику трудової книжки з вини роботодавця. У цьому випадку згідно з п. 4.1 Інструкції № 58 днем звільнення вважається день видачі трудової книжки.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про трудові права на період карантину.

Крім того, ми повідомляли, що Держпраці наголошує на необхідності проведення інструктажів про працю під час карантину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва