Податок на прибуток: ДПС нагадала про пільги в оподаткуванні на період карантину

14:53, 20 мая 2020
Державна податкова служба роз’яснила деякі аспекти.
Податок на прибуток: ДПС нагадала про пільги в оподаткуванні на період карантину
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» №540-ІХ від 30.03.2020 (далі – Закон №540), внесено ряд змін до ПКУ, які, зокрема, стосуються оподаткування прибутку підприємств. Інформацію оприлюднили у прес-службі відомства.

Так, у 2020 платники матимуть право врахувати у повному обсязі витрати на суму коштів або вартості товарів, які були добровільно передані громадським об’єднанням, благодійним організаціям, державним органам, закладам у сфері охорони здоров’я, протягом дії карантину без 4% коригування, передбаченого п.п. 140.5.9 ПКУ.

Умови:

Якщо платник надав кошти або вартість лікарських засобів для надання медичної допомоги хворим, дезінфекційних і антисептиків, медичного обладнання, засобів індивідуального захисту, медичних виробів для скринінгу хворих, розхідних матеріалів, реагентів для лабораторних досліджень; медичних виробів, лабораторного обладнання, розхідних матеріалів для інфекційних відділень, патологоанатомічних відділень тощо, засобів особистої гігієни, продуктів харчування або товарів за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України.

З якої дати?

Закон №o540 набрав чинності з 2 квітня 2020. Тобто, платники податку на прибуток можуть враховувати повну суму витрат на безоплатну передачу товарів з наведеного переліку, починаючи з 02 квітня 2020 до завершення дати карантину, визначеної Урядом.

З огляду на зазначене, платники податку на прибуток, операції яких підпадають під вимоги п. 51-1 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, мають вести окремий облік таких операцій для визначення об’єкта оподаткування за відповідний (звітний) період 2020 .

Крім того, п.51-2 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ передбачено преференції для платників податку на прибуток, що отримують допомогу від юридичних або фізичних осіб протягом дії карантину, закладів охорони здоров’я державної та/або комунальної власності та/або особи, уповноваженої на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, що є платниками податку на прибуток.

Для цих суб’єктів при визначенні об’єкта оподаткування з податку на прибуток підприємств фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму доходів, визначених за правилами бухгалтерського обліку, внаслідок отримання ними коштів, вартості обладнання, товарів, матеріалів за переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України.

Платники податку на прибуток, операції яких підпадають під вимоги п. 51-2 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, мають вести окремий облік таких надходжень у 2020 та використання у період карантину та наступних роках.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про трудові права на період карантину.

Крім того, ми повідомляли, що Держпраці наголошує на необхідності проведення інструктажів про працю під час карантину.

Також ми розповідали, хто має право виправити помилку у трудовій книжці.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва