Справа щодо декларування: у НАЗК зробили різку заяву по рішенню КСУ

22:25, 27 октября 2020
У Національному агентстві вважають, що «корупційні практики в Україні перемагають на найвищому рівні».
Справа щодо декларування: у НАЗК зробили різку заяву по рішенню КСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне агентство з питань запобігання корупції зробило заяву щодо рішення КСУ про систему декларування майна та доходів посадовців і депутатів. Заяву оприлюднили на Facebook-сторінці Національного агентства.

«Корупційні практики в Україні перемагають на найвищому рівні: судді Конституційного Суду прийняли рішення в «справі про незаконне збагачення» у власних інтересах.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило ознаки декларування недостовірної інформації у двох суддів Конституційного Суду — Ірини Зовгородньої та Сергія Головатого.

Це порушення статті 366–1 Кримінального кодексу України. Сьогодні судді голосували у справі про визнання цієї статті неконституційною.

Це свідчить про наявність у Ірини Завгородньої та Сергія Головатого конфлікту інтересів під час участі в прийнятті рішення.

Так, у декларації Сергія Головатого за 2019 рік виявлено 3,6 млн грн недостовірних відомостей.

У декларації Ірини Завгородньої за 2018 рік виявлено недостовірних відомостей на 615 тис. грн, у декларації за 2019 рік — 754 тис. грн.

«Розгляд цими суддями справи ставить під питання об’єктивність рішення Конституційного Суду. І це в той час, коли мова йде про справу, від якої залежить майбутнє України, її сприйняття на міжнародному рівні, доступ українців до правди про життя посадовців», — зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков.

Зазначимо, що під час перевірки щорічних декларацій судді Конституційного Суду Володимира Мойсика НАЗК встановило ознаки злочину передбаченого ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України — використання завідомо підробленого документа.

Раніше НАЗК також склало адміністративні протоколи щодо неподання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані суддями КСУ Володимиром Мойсиком та Ігорем Сліденком.

Після оприлюднення рішення ми продовжимо інформувати суспільство про подальші результати роботи в напрямку розбудови вказаних практик», — йдеться у заяві.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що, за словами Ольги Совгирі, у зв'язку із сьогоднішнім рішенням КСУ щодо антикорупційного законодавства Україна ризикує бути втягнутою в грандіозний міжнародний скандал.

Додамо, у Зеленського відреагували на рішення КСУ щодо системи декларування.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду