Венедіктова обговорила з прокурорами реформу та підбила підсумки 2020 року: фото

10:36, 30 января 2021
У Офісі Генпрокурора пройшла масштабна нарада за підсумками минулого року.
Венедіктова обговорила з прокурорами реформу та підбила підсумки 2020 року: фото
Фото: gp.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 29 січня 2021 року, Генеральний прокурор Ірина Венедіктова провела оперативну нараду з обговорення підсумків роботи органів прокуратури за 2020 рік, а також визначення пріоритетних напрямів прокурорської діяльності та основних завдань на поточний рік. У нараді взяли участь заступники Генерального прокурора, керівники структурних підрозділів Офісу Генпрокурора та керівники обласних прокуратур, повідомляє пресцентр ОГП.

Генеральний прокурор назвала ключові чинники, що вплинули на роботу прокуратури у минулому році – це процес реформування органів прокуратури, початок діяльності Офісу Генерального прокурора, проведення атестацій працівників регіональних і місцевих прокуратур, створення обласних прокуратур, робота над створенням окружних прокуратур, а також карантинні обмеження, пов’язані з розповсюдженням коронавірусної хвороби. 

Окрім того, за словами Венедіктової, в цілому вдалося вплинути на криміногенну ситуацію у державі.

«Керівниками обласних прокуратур було проведено більше 70 координаційних і спільних нарад та особисто мною – 6. Як наслідок, суттєво знизився рівень кримінальних правопорушень на 10 тисяч населення. Серед позитивних тенденцій зменшення на 20% числа усіх облікованих кримінальних правопорушень, у тому числі особливо тяжких та тяжких; на 10% проти життя та здоров’я особи, на чверть проти власності та проти громадської безпеки. Також посилено  роботу правоохоронців із викриття кримінальних правопорушень проти довкілля; пов’язаних зі збутом наркотичних засобів та психотропних речовин; про привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем», – підкреслила Генпрокурор.

Під час наради обговорили й питання порушення вимог кримінального процесуального законодавства, стану облікової дисципліни у кримінальних провадженнях, порушенням конституційних прав громадян.   

«Давайте пам’ятати, що прокурор слідкує не тільки за тим, щоб покарати людину, а й за тим, щоб всі її права і свободи були забезпечені. Тут нам потрібен виважений підхід», – наголосила вона.

Ключовим пріоритетом діяльності органів прокуратури, на думку Ірини Венедіктової, залишається нагляд за додержанням законодавства з питань боротьби з організованою злочинністю, системне забезпечення узгоджених дій правоохоронних відомств на цьому напрямі.

Також потребує активізації запобігання масштабним розкраданням бюджетних коштів, контроль за використанням коштів, виділених на боротьбу з пандемією COVID-19. Вимагає докорінної перебудови організація координаційної діяльності з протидії корупції в більшості областей. Незадовільним залишається стан боротьби з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом.

Генпрокурор акцентувала увагу на загостренні проблем незаконного видобутку бурштину та порубок лісу і дала завдання налагодити боротьбу з угрупованнями, які вчиняють такі злочини. Вона відзначила, що в багатох областях не достатньо системна робота щодо виявлення та документування стійких злочинних угруповань, які організовують канали постачання наркотичних засобів.

В той же час вона позитивно відзначила результати роботи у сфері представництва. В рамках реалізації цієї конституційної функції прокурорами пред’явлено позовів на суму майже 44 мільярди гривень, що у півтора рази більше, ніж у 2019 році. За вжитими цивільно-правовими заходами задоволено та добровільно відшкодовано у ході розгляду справ понад 23 мільярди гривень, що на 30% більше, ніж у 2019 році.

Окрім того, учасниками наради обговорено проблемні питання та шляхи їх вирішення, зокрема покращення стану відшкодування збитків, завданих кримінальними правопорушеннями, вирішення питань, пов’язаних із тривалим судовим розглядом та неефективним підтриманням обвинувачення.

Раніше  «Судово-юридична газета»  повідомляла, що Венедіктова проведе службову перевірку дій прокурора САП, який двічі закривав справу «Роттердам+». 

Нагадаємо, було завершено атестацію прокурорів місцевих прокуратур та військових прокуратур гарнізонів. 4064 прокурорів успішно пройшли іспити. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде