До ОАСК надійшов позов щодо впровадження румунської мови у деяких школах Одеської області

11:50, 29 марта 2021
На думку позивачів, МОН порушує ряд міжнародних конвенцій, ратифікованих Україною, про права дитини, зокрема, щодо права на освіту рідною мовою.
До ОАСК надійшов позов щодо впровадження румунської мови у деяких школах Одеської області
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Окружним адміністративним судом міста Києва зареєстровано позов до Міністерства освіти і науки України щодо впровадження румунської мови у деяких навчальних закладах Одеської області. З відповідним позовом до суду звернулась ГО «Асоціація вчителів етнічних румун в Одеській області» та жителі Татарбунарського, Ізмаїльського, Саратського, Ренійського та інших районів Одещини. Про це повідомляється на сайті ОАСК. 

Суд просять зобов’язати МОН впровадити румунську мову, як науково обґрунтовану назву мови викладання, яка є офіційною мовою викладання ЄС, в десяти загальноосвітніх навчальних закладах Одеської області, серед яких - Міняйлівська та Фуратівська загальноосвітні школи I-II ст. Саратської районної ради; Озернянський та Утконосівський заклади загальної середньої освіти Саф’янівської сільської ради Ізмаїльського району та ін.

На думку позивачів, міністерство своєю протиправною бездіяльністю порушує ряд міжнародних конвенцій, ратифікованих Україною, про права дитини, зокрема, щодо права на освіту рідною мовою.

Наразі судом вирішується питання відкриття провадження в адміністративній справі.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що в ОАСК оскаржують реорганізацію Національної академії державного управління при Президентові України.

Також Міжнародний європейський університет позивається до МОН через перевірку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва