В МОЗ проведуть моніторинг якості медичних інформаційних систем

14:25, 21 мая 2021
В Агентстві захисту прав медпрацівників і пацієнтів впевнені, що дослідження допоможе об'єктивно оцінити якість роботи е-медицини.
В МОЗ проведуть моніторинг якості медичних інформаційних систем
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Навесні 2021 року Агентство захисту прав медпрацівників і пацієнтів організувало соціологічне опитування в рамках дослідження якості медичних інформаційних систем. Тому представники організації спілкуються з лікарями, медсестрами і пацієнтами.

Про це повідомила керівник Агентства захисту прав медпрацівників Марія Снитнікова у коментарі РБК-Україна.

Дослідження проходить в віддаленому форматі, оскільки пандемія коронавірусу не дає можливість поспілкуватися з респондентами особисто. Тому організатори проводять соцопитування по телефону і в соціальних мережах.

«Зараз такі форми моніторингу є вимушеним заходом. Тому кожен медпрацівник або пацієнт може знайти сторінку нашого Агентства в соцмережі Facebook і відповісти на питання онлайн-форми з приводу якості медичних інформаційних систем. Опитування займає 5 хвилин часу», - зазначила Марія Снитнікова.

Крім того, зауважують, що зараз моніторинг проходить у столиці, але на наступному етапі дослідження пройде по всій країні.

В Агентстві захисту прав медпрацівників і пацієнтів впевнені, що це дослідження допоможе об'єктивно оцінити якість роботи е-медицини.

«Впровадження системи е-медицини почалося 2018 року. За цей час лікарі навчилися вести прийом пацієнтів з використанням онлайн-кабінету. У свою чергу, пацієнти знають, що записатися до лікаря на консультацію потрібно через конкретні онлайн-платформи. Але за три роки не проводилось жодного незалежного і широко відомого дослідження щодо якості роботи медичних інформаційних систем. А проблем вистачає, я безпосередньо з ними стикаюся щодня», - пояснив ситуацію представник Агентства захисту прав медпрацівників і пацієнтів та практикуючий хірург Володимир Масловський.

Такі моніторинги повинні проводити профспілки лікарів, організації пацієнтів або правозахисники, вважають в Агентстві захисту прав медпрацівників і пацієнтів. З цієї причини організація вирішила провести відповідне дослідження.

«Наша мета - провести незалежний моніторинг щодо якості медичних інформаційних систем. Важливо організувати збір інформації про результати впровадження систем, щоб з'ясувати - чи виправдалися очікування лікарів і пацієнтів. Також потрібно систематизувати, які проблеми присутні в роботі систем, щоб в результаті їх можна було виправити. І, звичайно ж, необхідно озвучити побажання лікарів. Вони на практиці знають, які удосконалення варто впровадити в медичні інфосистеми, щоб прийом пацієнтів був організований стабільно і без збоїв. Саме тому спочатку ми звернулися для організації моніторингу до фахівців з ГО «Міжрегіональна моніторингова група», А надалі, з отриманням все більшої інформації про проблеми, з якими стикаються медики, прийняли рішення організувати наше агентство», - розповідають представники агентства.

В агентстві очікують, що оприлюднити результати моніторингу можна буде до кінця травня 2021 року.

Після того як моніторинговий звіт роботи медичних інформаційних систем буде готовий і представлений громадськості, документ планується направити в Міністерство охорони здоров'я України та інші профільні відомства.

«Наш звіт і рекомендації, які будуть ґрунтуватися на реальних побажаннях медпрацівників і пацієнтів, щодо поліпшення роботи медичних інформаційних систем напевно допоможуть у вирішенні існуючих проблем, а пацієнтам дозволить отримувати допомогу в більш комфортних умовах», - резюмував представник Володимир Масловський.

Також «Судово-юридична газета» писала, що Україна отримала важливі лікарські засоби та медичні вироби – МОЗ.

Додамо, що в МОЗ розповіли, якими препаратами вакцинують українців.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України