Чи правомірна відмова у посвідченні договору відчуження житлового будинку нотаріусом, якщо земельна ділянка не відведена для цього

19:30, 28 июля 2021
Нотаріальна дія або відмова у її вчиненні оскаржуються до суду, а право на оскарження має особа, прав та інтересів якої стосуються такі дії.
Чи правомірна відмова у посвідченні договору відчуження житлового будинку нотаріусом, якщо земельна ділянка не відведена для цього
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Міністерстві юстиції України повідомляють, чи правомірна відмова нотаріусом у посвідченні договору відчуження житлового будинку, що розташований на земельній ділянці, яка не була відведена для цієї мети, якщо при цьому зміна цільового призначення земельної ділянки є неможливою.

Так, українським законодавством передбачено, що угоди про відчуження майна, що підлягає реєстрації, посвідчуються за умови подання документів, що підтверджують право власності на майно, що відчужується, або за наявності державної реєстрації права власності на таке майно у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

При цьому нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, зокрема якщо вчинення такої дії суперечить законодавству України.

Зокрема, якщо з поданих нотаріусу документів випливає, що житловий будинок, будівля, споруда тощо збудовані (або будуються) на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, нотаріус відмовляє в посвідченні договору відчуження житлового будинку та іншого нерухомого майна.

У свою чергу у 2015 році Кабінет Міністрів України своєю постановою визначив механізм переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки.

Здійснюється ця процедура безоплатно органами місцевого самоврядування села, селища, міста, з якими відповідні дачні поселення та садівничі товариства пов’язані адміністративно або територіально.

Для цього громадянину необхідно подати відповідну заяву, до якої додати:

  • копію документа про право власності на дачний чи садовий будинок, засвідчену в установленому порядку (крім випадку, коли право власності на такий будинок зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно);
  • письмову згоду співвласників (за наявності) на переведення такого будинку в жилий;
  • звіт про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам.

Тобто, при прийнятті рішення щодо переведення дачного чи садового будинку у жилий  зміна цільового призначення земельної ділянки, на якій розташований такий будинок, не вимагається.

Враховуючи зазначене, для відчуження житлового будинку, який було переведено з садового (дачного) будинку, розміщеного на земельній ділянці з цільовим призначенням – для ведення садівництва (або для дачного будівництва), зміна цільового призначення земельної ділянки не вимагається. У такому випадку нотаріус не може відмовити у вчиненні нотаріальної дії.

Нотаріальна дія або відмова у її вчиненні оскаржуються до суду. Право на оскарження має особа, прав та інтересів якої стосуються такі дії.

Також «Судово-юридична газета» писала, коли завіряти договір рухомого майна: пояснення Мін'юсту.

Додамо, що ми повідомляли про обрання способу захисту порушеного права власності: практичні аспекти ухвалення судових рішень.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси