Міжнародні резерви України зросли на 9%: рекорд за 9 років

14:20, 7 сентября 2021
Резерви зросли передусім завдяки надходженню коштів спеціальних прав запозичень у межах загального розподілу від МВФ.
Міжнародні резерви України зросли на 9%: рекорд за 9 років
Джерело фото: НБУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На 1 вересня міжнародні резерви України зросли на 9,2% до 31,6 млрд доларів (в еквіваленті), що є найвищим значенням за останні 9 років.

Про це повідомила пресслужба Національного банку.

«Це рекордний обсяг за останні дев’ять років – більший показник був зафіксований у квітні 2012 року», - зауважують в НБУ.

У серпні резерви зросли на 9,2% завдяки насамперед надходженню коштів у сумі 1928,2 млн спеціальних прав запозичень (СПЗ) у межах загального розподілу від МВФ.

Також динаміку резервів упродовж серпня визначали такі чинники:

  • операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку.

Більшу частину серпня на міжбанківському валютному ринку пропозиція валюти переважала попит, що дало змогу Національному банку купити 368,8 млн доларів. Водночас протягом серпня регулятор продав 20,5 млн доларів з метою згладжування надмірних коливань курсу гривні. Загалом, за підсумком серпня, чиста купівля валюти Національним банком на валютному ринку становила 348,3 млн доларів;

  • операції з управління державним боргом.

Валютні надходження на користь уряду склали 8,8 млн доларів (в еквіваленті). Водночас на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано 188,0 млн доларів (в еквіваленті), з яких 33,7 млн – на обслуговування ОЗДП, 18,2 млн (в еквіваленті) – на погашення та обслуговування ОВДП, решта коштів – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті. 

Платежі уряду та Національного банку на користь Міжнародного валютного фонду в серпні становили 204,3 млн доларів (в еквіваленті);

  • переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют).

У серпні їх вартість зменшилася на 31,6 млн доларів (в еквіваленті). Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,4 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

Також «Судово-юридична газета» писала, що НБУ розширив перелік операцій за рахунками фізичних осіб для добровільного декларування.

Додамо, що Нацбанк назвав найбільш прибутковий сегмент банківського бізнесу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.   

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва