Подання арбітражним керуючим відомостей про кінцевого бенефіціарного власника у процедурах банкрутства: деталі

16:39, 21 октября 2021
Для оновлення в Єдиному державному реєстрі відомостей про КБВ державному реєстратору необхідно подати низку документів.
Подання арбітражним керуючим відомостей про кінцевого бенефіціарного власника у процедурах банкрутства: деталі
Джерело фото: dw.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Південно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м. Дніпро нагадало деякі аспекти щодо подання арбітражним керуючим відомостей про кінцевого бенефіціарного власника у процедурах банкрутства. Про це йдеться у пресслужбі відомства.

«Відкритість бенефіціарної власності стала провідним інструментом у боротьбі з фіктивним банкрутством, доведенням до банкрутства. Відкритість бенефіціарної власності передбачає наявність вимог до юридичних осіб щодо розкриття інформації про осіб, які мають право власності чи контролю. Зокрема, в це поняття входить виявлення «бенефіціарних власників», які є фізичними особами, котрі володіють чи здійснюють кінцевий контроль над юридичними особами, такими як компанії, товариства, трасти чи фонди.

Кінцевим бенефіціарним власником (далі – КБВ) є будь-яка фізична особа, яка здійснює вирішальний вплив (контроль) на діяльність клієнта та/або фізичну особу, від імені якої проводиться фінансова операція (відповідно до пункту 30 частини першої статті 1 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»). Країни, які мають ефективні системи з виявлення бенефіціарної власності, обрали це визначення бенефіціарного власника, базуючись на відсотку акцій, якими володіє чи які контролює фізична особа. Порогове значення у 25% плюс одна акція або частку у статутному капіталі понад 25%, використовують усі країни Європейського Союзу, а тому ми можемо побачити аналогічне порогове значення й в Україні.

Відповідно до вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» (далі — Закон про реєстрацію) — юридичні особи, перелік яких визначений пунктом 9 частини другої статті 9 даного Закону, зобов’язані підтримувати інформацію про КБВ та структуру власності в актуальному стані, оновлювати її та повідомляти державного реєстратора про зміни протягом 30 робочих днів з дня їх виникнення, та подавати державному реєстратору документи, що підтверджують ці зміни. Якщо зміни у структурі власності та інформації про КБВ відсутні, юридичні особи зобов’язані повідомляти державного реєстратора про відсутність таких змін при проведенні державної реєстрації будь-яких змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі.

Відповідно до пункту 4 розділу X Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (з урахуванням змін, внесених Законом № 1805-IX від 08.10.2021) юридичні особи, зареєстровані до набрання чинності вказаним Законом, подають державному реєстратору інформацію про КБВ в обсязі, визначеному Законом, та структуру власності протягом одного року з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності.

Водночас Законом № 1805-IX від 08.10.2021 було збільшено строк виконання обов’язку юридичними особами щодо повідомлення державному реєстратору інформації про КБВ та структуру власності з трьох місяців до одного року з дня набрання чинності нормативно-правовим актом (11.07.2021), яким затверджена форма та зміст структури власності, таким чином строк подання інформації про КБВ продовжено до 11.07.2022. Рішення про перенесення граничного терміну внесення до ЄДР інформації про кінцевих бенефіціарних власників стосується всіх без винятку юридичних осіб.

Також частиною першою статті 64-1 Господарського кодексу України визначено, що підприємства, крім державних та комунальних підприємств, зобов’язані встановлювати свого КБВ (контролера), регулярно оновлювати і зберігати інформацію про нього та надавати її державному реєстратору у випадках та в обсязі, передбачених законом.

Для оновлення в Єдиному державному реєстрі відомостей про КБВ державному реєстратору необхідно подати:

- заяву щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) – форма 2 або заяву щодо державної реєстрації юридичної особи громадського формування – форма 4;

- структуру власності за формою та змістом відповідно до наказу від 19.03.2021 № 163 «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності», зареєстрованого Міністерством юстиції України 08.06.2021 за № 768/36390;

- витяг, виписку чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи нерезидента в країні її місцезнаходження, – у разі коли засновником юридичної особи є юридична особа — нерезидент;

- нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу, яка є КБВ юридичної особи, для фізичної особи — нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, — для фізичної особи — резидента.

На стадії розпорядження майном (у разі припинення повноважень керівника або органу управління боржника та покладення виконання його обов’язків на розпорядника майна) та на стадії санації обов’язок арбітражного керуючого подати державному реєстратору відомості про КБВ виникає після прийняття бухгалтерської та іншої документації боржника.

Згідно з пунктом 9 частини другої статті 9 Закону про реєстрацію у разі відсутності в юридичної особи КБВ юридичної особи, у тому числі КБВ її засновника, якщо засновник — юридична особа, вноситься обґрунтована причина його відсутності. Таким чином, у боржника з дня винесення судом постанови про визнання його банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури виникає особливий правовий статус, банкрут вже не здійснює діяльність з метою отримання прибутку, повноваження його органів управління щодо управління банкрутом та розпорядження його майном припиняються, а також припиняються повноваження власника (органу, уповноваженого управляти майном) майна банкрута, у зв’язку з чим обов’язком ліквідатора є повідомлення державного реєстратора про відсутність у юридичної особи КБВ юридичної особи», — повідомили у відомстві.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховна Рада перенесла дедлайн для розкриття інформації про кінцевих бенефіціарів власників.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва