Пацієнти з ознаками COVID-19 або ГРЗ можуть відкрити лікарняний без візиту до лікаря – Ляшко

12:45, 9 февраля 2022
Громадяни можуть відкрити електронний лікарняний без візиту до лікаря.
Пацієнти з ознаками COVID-19 або ГРЗ можуть відкрити лікарняний без візиту до лікаря – Ляшко
Джерело фото: Pixabay
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Пацієнти, які мають прояви грипу, гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, або гострого респіраторного захворювання, можуть відкрити електронний лікарняний без візиту до лікаря. Про це розповів у середу, 9 лютого, на брифінгу міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, повідомляє МОЗ.

Міністерство охорони здоров’я України розробило та видало наказ № 233 «Про особливості формування медичних висновків в окремих випадках», який вже пройшов державну реєстрацію в Міністерстві юстиції. 

«Цей наказ є продовженням наших управлінських рішень, що допомагають зменшити навантаження на лікарів первинної ланки, які сьогодні найбільше відчувають на собі тягар у зв’язку з особливістю «Омікрона» швидко розповсюджуватися», – зазначив міністр.

Як це працюватиме:

  1. У разі наявності симптомів COVID-19, грипу або гострої респіраторної інфекції пацієнт може зателефонувати до свого лікаря й отримати від нього рекомендації щодо лікування. 
  2. За результатами такої консультації лікар може сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність на період до 5 днів, який є основою для відкриття електронного лікарняного. 
  3. Якщо хвороба триватиме довше, пацієнт має звернутися до лікаря на особистий огляд для подовження строку своєї непрацездатності шляхом створення нового медичного висновку у межах свого випадку захворювання. 

Це значно розвантажить лікарів та дозволить іншим пацієнтам уникнути додаткових контактів із хворими на коронавірусну хворобу. 

«Проте даним наказом наша підтримка медичних працівників первинної ланки не завершується. Вакцинація від COVID-19 входить, як окрема складова, до Програми медичних гарантій 2022 року», – зауважив Віктор Ляшко

Також «Судово-юридична газета» писала, що Ляшко прогнозує ріст COVID-хворих в Україні.

Крім того, ми розповіли, хто і як може викликати мобільну бригаду з вакцинації від коронавірусу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber  та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області