Загальні втрати економіки, понесені в ході війни, складають $564-600 млрд: аналіз

13:27, 23 мая 2022
За останній тиждень сума завданих інфраструктурі України збитків в ході війни зросла на $3,1 млрд.
Загальні втрати економіки, понесені в ході війни, складають $564-600 млрд: аналіз
Источник фото: shutterstock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За останній тиждень прямі втрати економіки України через руйнування та пошкодження цивільної та військової інфраструктури зросли на $3.1 млрд. Станом на 19 травня загальна сума прямих задокументованих збитків інфраструктури складає майже $97.4 млрд або 2.9 трлн гривень. 

Про це свідчить аналіз, який здійснюється в межах проєкту «Росія заплатить» командою KSE Institute.

«Третій тиждень поспіль продовжують зростати збитки від пошкоджених та зруйнованих житлових будинків внаслідок бойових дій. За останніми оцінками аналітиків проєкту, сума збитків через руйнування житлового фонду зросла майже на $3 млрд. Станом на 19 травня через війну зруйновано чи пошкоджено 38.6 млн квадратних метрів житла загалом на $33.9 млрд. 

Зросли також загальні збитки від руйнувань та пошкоджень підприємств — на $272 млн за останній тиждень. Загалом з початку війни постраждало щонайменше 219 заводів, фабрик та підприємств на $10.7 млрд.

Крім того, за останній тиждень пошкоджено та зруйновано ще 75 закладів освіти, від початку війни сумарно таких вже 1067. Збитки від пошкоджень та руйнувань обʼєктів освіти складають майже $1.5 млрд. Крім того, за останніми обрахунками в рамках проєкту "Росія заплатить", загальна кількість зруйнованих або пошкоджених легкових автомобілів складає щонайменше 94.5 тисяч. 

Загалом з початку війни Росії проти України пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 12 цивільних аеропортів, 295 мостів та мостових переходів, 591 дитсадок, 574 медзаклади, 108 релігійних та 179 культурних споруд, 169 складів та 19 торгівельних центрів. 

Загальні втрати економіки України через війну, за спільними оцінками Мінекономіки та KSE, враховуючи як прямі втрати, розраховані в цьому проєкті, так і непрямі втрати (зниження ВВП, припинення інвестицій, відтік робочої сили, додаткові витрати на оборону та соціальну підтримку тощо), коливаються від $564 млрд до $600 млрд», - сказано в повдіомленні.

Також «Судово-юридична газета» розповідала скільки Україна втратила через повномасштабний напад Росії: інфографіка.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва