Право граждан на получение земельных участков, где расположены объекты недвижимого имущества: разъяснение

21:28, 28 января 2023
Алгоритм получения земельного участка в частную собственность собственниками расположенных на таких земельных участках объектов недвижимого имущества.
Право граждан на получение земельных участков, где расположены объекты недвижимого имущества: разъяснение
Изображение от freepik
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

19 ноября 2022 вступил в силу Закон Украины «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины относительно восстановления системы оформления прав аренды земельных участков сельскохозяйственного назначения и усовершенствования законодательства об охране земель», который регулирует, в частности, вопрос ведения регистрации прав на недвижимое имущество во время военного состояния, приватизацию земельных участков и снимает запрет на формирование (создание) земельных участков сельскохозяйственного назначения.

В Секретариате Уполномоченного Верховной Рады Украины по правам человека дали разъяснение (на языке оригинала):

«Так, підпунктом 5 пункту 27 Розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України (далі – ЗК України) передбачено, що безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється.

Положення цього підпункту не поширюються на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд), а також на безоплатну передачу в приватну власність громадянам України земельних ділянок, переданих у користування до набрання чинності ЗК України. Тобто, якщо на земельній ділянці розташований житловий будинок або раніше було передано земельну ділянку в користування, громадяни мають право на отримання цієї земельної ділянки у власність.

Алгоритм отримання земельної ділянки у приватну власність власниками розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна:

  1. Виготовлення технічної документації для встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на земельну ділянкуз цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку господарських будівель і споруд.

Відповідно до Закону України від 22.05.2003 № 858-IV «Про землеустрій» технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), що замовляється громадянином без надання дозволу на її розроблення.

  1. Реєстрація земельної ділянки у Державному земельному кадастрі, отримання витягу.

Згідно з пунктом 3 розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 07.07.2011 № 3613-VI «Про Державний земельний кадастр», у разі якщо на земельній ділянці, право власності (користування) на яку не зареєстровано, розташований житловий будинок, право власності на який зареєстровано, кадастровий номер на таку земельну ділянку присвоюється за заявою власників такого будинку на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Забороняється вимагати для присвоєння земельній ділянці кадастрового номера інші документи. Такий кадастровий номер є чинним з моменту його присвоєння.

Державний кадастровий реєстратор у строк, що не перевищує 14 робочих днів з дня прийняття заяви, розглядає її та вносить відповідні зміни до Державного земельного кадастру.

  1. Подання клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, що передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 ЗК України. До такого клопотання додається:

1) розроблена технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);

2) витяг з Державного земельного кадастру.

  1. Орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування у місячний строкухвалює рішення про її затвердження та передачу земельної ділянки у власність або вмотивоване рішення про відмову.
  2. Державна реєстрація права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться у строк, що не перевищує п’яти робочих днів.

Рішення державного реєстратора, витяг з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію прав надаються в електронній та (за бажанням заявника) в паперовій формі».

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

 

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду