Чи існує в Україні електронний суд та як суди Києва працюють під час локдауну, відео

19:41, 27 апреля 2021
Чи працює Електронний суд в районних судах Києва та як Святошинський районний суд столиці робить все можливе у складних умовах.
Чи існує в Україні електронний суд та як суди Києва працюють під час локдауну, відео
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вже три тижні як в Києві запроваджений режим жорстких карантинних обмежень.

Втім, попри всі обмеження, більшість київських судів працюють у вже звичному режимі, відмовившись від запровадження більш жорстких додаткових карантинних заходів.

«Право ТВ» ознайомилось, як в умовах локдауну працює Святошинський районний суд столиці. 

Станом на 23 квітня в суді діяли лише загальні карантинні правила, запроваджені ще в минулому році. На відміну від деяких інших судів, Святошинський районний суд не став обмежувати розгляд справ, розглядаючи їх як у режимі відео конференції, так і за присутності сторін.

Щоб подати позов, клопотання або надати суду додаткові документи, зараз не обов’язково стояти в черзі в канцелярію суду. Спеціально для подачі документів в суді була встановлена спеціальна скринька, яка знаходиться під наглядом судової охорони. Працівники апарату суду регулярно перевіряють її зміст та відносять документи в канцелярію для розподілу або передачі суддям.

За бажання, учасники судових процесів можуть подати усі необхідні документи через електронні ресурси – електронну пошту або модуль «електронний суд», який є складовою Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи.

Втім, як кажуть працівники апарату Святошинського суду, назвати той електронний суд, який зараз працює в судах, повноцінним електронним судом, досить важко. Справа в тому, що суд дійсно може прийняти надіслані документи в електронному вигляді, але потім відповідальний працівник апарату суду повинен особисто роздрукувати всі надіслані файли, навіть якщо їх буде багато, та передати у канцелярію суду.

З канцелярії відповідні документи передаються секретарям судових засідань, які самостійно їх підшивають та направляють копії сторонам, навіть якщо сторін у процесі багато. Відтак, попри умовне найменування «електронний суд», все ж такий суд вимагає наявність великої кількості паперу, картриджів з фарбою та власне часу працівників канцелярії суду та секретарів судових засідань.

Серед проблем, які турбують прямо зараз працівників Святошинського суду, можна особливо виділити проблему неналежної оплати праці.

Навіть з урахуванням премій вони отримують невеликі гроші – близько 6-7 тис. грн, чого, вочевидь, вкрай замало.

Як наслідок, якщо в 2020 році звільнились 12 працівників апарату суду, то лише за три місяці 2021 року – вже 10. Якщо так піде і далі, то під питанням буде взагалі можливість суду виконувати свої функції. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду