Нацбанк дав прогноз щодо природнього газу: ціни у Європі залишатимуться високими

14:28, 30 липня 2022
Версія НБУ, як зростуть ціни на газ.
Нацбанк дав прогноз щодо природнього газу: ціни у Європі залишатимуться високими
Джерело фото: istock
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Мляве зростання світової економіки зумовлюватиме низхідний тиск на ціни, який, втім, залишатиметься помірним через обмежене зростання пропозиції. Про це йдеться у «Інфляційному звіті» Національного банку України за липень 2022 року. 

«Санкції проти російської нафти, які обмежили її доступ на європейський ринок, дедалі переорієнтують її на ринок Азії, що дасть змогу останнім купувати її за зниженими цінами та повністю задовольнити свій попит (Китай є одним зі світових лідерів – імпортерів нафти).

Нарощування видобування країнами ОПЕК+ і США також допоможе збалансувати зростаючий попит. Натомість ціни на природний газ у Європі, попри суттєвіший імпорт СПГ зі США, залишатимуться високими через політичний тиск з боку Росії», - сказано у повідомленні.

Згідно повідомлення НБУ в розділі «Економіка України»:

«Ціни на природний газ в Європі залишалися високими через скорочення надходження російського газу до мінімально рекордного рівня та зупинки його постачання до низки європейських країн. Цей чинник позначився на споживчій інфляції в Україні через вторинні ефекти.

Водночас тарифи на газ для населення стримувалися адміністративними рішеннями. Світові ціни на нафту також зросли через запровадження часткового ембарго ЄС на російську нафту та зниження світових запасів. Подорожчання газу відобразилося передусім у зростанні цін на енергомісткі товари, такі як хліб, будівельні матеріали, скло, нафти – у подорожчанні пального та, відповідно, послуг транспорту».

У НБУ прогнозують, що у 2023-2024 роках економіка повернеться до зростання: Інфляційний звіт.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду