Як українцям отримати медичну допомогу у Чехії – на що звернути увагу

15:43, 30 січня 2023
Як стати учасником системи загальнообов’язкового державного медичного страхування з доступом до медичного обслуговування у повному обсязі, пояснили у Мінреінтеграції.
Як українцям отримати медичну допомогу у Чехії – на що звернути увагу
Зображення від freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Чехії медичні працівники можуть надавати невідкладну допомогу в будь-який час і будь-кому незалежно від страхування чи статусу проживання, проте, ймовірно, це буде платно, повідомляють у Мінреінтеграції за даними Міністерства охорони здоров’я Чеської Республіки.

«Новоприбулим громадянам України рекомендується перебувати на території Чехії на підставі спеціальної довгострокової візи, заяву на яку можна подати в одному з Крайових центрів допомоги Україні (чеською KACPU). Їх список та іншу інформацію можна знайти тут», - пояснюють у відомстві.

Щойно вказана віза буде надана, особа стає учасником системи загальнообов’язкового державного медичного страхування з доступом до медичного обслуговування у повному обсязі, пишуть у Мінреінтеграції. Внески на медичне страхування замість власника такої візи сплачує Чеська держава. Документ про медичне страхування власникові візи видаватимуть безпосередньо в KACPU.

«Якщо у вас немає медичної страховки й ви не маєте змоги оплатити допомогу самостійно, то можете звернутися за невідкладною (та іншою) допомогою в найближчі лікарні, бажано у державні.

Зокрема, медична допомога надається відповідно до статусу перебування у Чехії:

  1. Постійне місце проживання в Чеській Республіці – особа є учасником державного медичного страхування, має картку застрахованого й отримує компенсацію за повне медичне обслуговування.
  2. Дитина, народжена в Чехії від матері з дозволеним довгостроковим проживанням, – участь у державному медичному страхуванні до 2-місячного віку (протягом 2 місяців дитині забезпечується повний догляд за здоров’ям). Потім необхідно оформити комерційне медичне страхування.
  3. Шукачі притулку – участь у державному медичному страхуванні з моменту подання заяви. Особі з цього моменту надається повна медична допомога.
  4. Особи, які шукають притулку у закладі Міністерства внутрішніх справ Чеської Республіки, – особі надається лише невідкладна медична допомога у межах закладів МВС», - розповідають у Міністерстві.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси