Справа про штурм Капітолія: Верховний суд США ухвалив рішення, що полегшить позиції Трампа

08:35, 30 червня 2024
Рішення Верховного суду США стало потенційною підтримкою для Дональда Трампа перед розглядом його справи в судах.
Справа про штурм Капітолія: Верховний суд США ухвалив рішення, що полегшить позиції Трампа
Фото: EPA-EFE
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Судді Верховного суду США скасували рішення суду нижчої інстанції, що дозволяло висовувати звинувачення нападникам на Капітолій 6 січня 2022 року в перешкоджанні офіційній процедурі визнання результатів президентських виборів 2020 року. Цей пункт фігурує у справах сотень учасників штурму Конгресу, а також у справі проти експрезидента США Дональда Трампа, пише Reuters.

«У рішенні, яке запропонував головний суддя Джон Робертс, суд взяв за основу вузький погляд на закон щодо перешкоджання, зобов’язавши прокурорів спочатку довести, що відповідач «порушив доступність або цілісність» документів чи інших записів, пов’язаних з офіційним провадженням, або спробував зробити це», - зауважується в публікації.

Як зазначає видання, 6 суддів підтримали цей підхід, а 3 проголосували проти. Таким чином, це рішення стало потенційною підтримкою для Трампа перед розглядом його справи в судах, а також перед виборами в листопаді цього року.

Очікується, що 1 липня Верховний суд винесе рішення щодо клопотання Трампа про імунітет від судового переслідування у справі про підрив федеральних виборів. Трамп не визнав себе винним.

Водночас, генеральний прокурор Меррік Гарланд висловив розчарування цим рішенням.

«6 січня був безпрецедентний напад на наріжний камінь нашої системи управління - мирну передачу влади від однієї адміністрації до іншої», - сказав Гарланд, додавши, що п'ятничне рішення «обмежує важливий федеральний закон, який департамент намагався використовувати для того, щоб ті, хто несе найбільшу відповідальність за цю атаку, зіткнулися з відповідними наслідками».

Звинувачення передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 20 років у разі визнання винним, хоча 6 січня визнані винними у перешкоджанні обвинувачені, отримали набагато менші терміни ув'язнення.

Раніше ми писали, що Верховний Суд США фактично переклав питання щодо дискваліфікації Дональда Трампа з президентських виборів на Конгрес.

Також відомо, що більшість із п’яти суддів – голова ВС США Джон Робертс і судді Кларенс Томас, Семюел Аліто, Ніл Горсач і Бретт Кавано – висловили позицію, що штати не можуть усунути жодного федерального посадовця з голосування, особливо президента, без попереднього ухвалення закону Конгресом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Гребенюк
    Наталія Гребенюк
    суддя Східного апеляційного господарського суду