Стало відомо про масштабні порушення прав споживача в Україні

13:24, 6 листопада 2017
Більше 40% підприємств, перевірених Держпродспоживслужбою, порушують права споживача.
Стало відомо про масштабні порушення прав споживача в Україні
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Про це в коментарі «Судово-юридичної газети» повідомив глава Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) Володимир Лапа.

За 9 місяців 2017 року служба встигла перевірити 2,8 тис. суб'єктів підприємницької діяльності на предмет дотримання ними законодавства про захист прав споживача. При цьому порушення встановлені в 40,5% випадків. Третина продуктів продані з порушенням терміну придатності. З 5 тис. порушень 66% пов'язані з відсутністю необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про товар або продавця.

Майже 27% всіх порушень пов'язані з реалізацією товару, з вичерпаним терміном придатності. Ще 4,3% з усіх виявлених порушень є інциденти, пов'язані з відмовою громадянам в реалізації їх прав, передбачених Законом «Про захист прав споживачів», при покупці неякісної продукції, обміні неякісного товару, наданні послуг. Обмеження прав споживача на оплату товарів і послуг за допомогою платіжної картки, а не готівкою — всього 0,4% порушень.

За словами Володимира Лапи, за три квартали 2017 року до адміністративної відповідальності притягнуто 895 осіб, на яких накладено адміністративні санкції на загальну суму 126,76 тис. грн. В добровільному порядку підприємці сплатили 111 тис. грн.

Згідно ст. 23 Закону «Про захист прав споживачів» до відповідальності притягнутий 381 суб'єкт господарювання, на яких накладено штрафів на суму 3,46 млн грн. Однак в бюджет країни в добровільному порядку з цієї суми надійшли лише 262,9 тис. грн.

Детальніше про порядок захисту прав споживача і перевірках бізнесу читайте в статті: Якість продуктів харчування: споживачі скаржаться на порушення їх прав.

Про те, як підприємцю спілкуватися з перевіряючими органами, читайте в матеріалі: Судова практика: як не допустити держорган на перевірку підприємства.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області