25 лютого: яке сьогодні свято та основні події

09:25, 25 лютого 2023
25 лютого в Україні святкують День інженерно-авіаційної служби авіації ЗСУ.
25 лютого: яке сьогодні свято та основні події
Фото: iStock
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У суботу, 25 лютого, в Україні та у світі відзначають низку свят. Також цього дня у минулому сталося кілька важливих подій.

25 лютого в Україні святкують День інженерно-авіаційної служби авіації ЗСУ. Професійне державне свято було запроваджене 2010 року. Ініціатором створення став Михайло Єжель. Головна задача інженерно-авіаційної служби авіації ЗСУ полягає в організації та виконанні технічного забезпечення польоту. Це дуже важлива робота, адже від неї залежить, наскільки правильно буде виконувати свої обов’язки екіпаж. Всю техніку інженери спочатку перевіряють на собі, а тому їхня професія – це щоденний ризик.

Щороку 25 лютого святкують День револьвера. Саме цього дня 1836 року було отримано патент на шестизарядний кремнієвий револьвер 45-го калібру. Іноді його винахідником помилково вважають Самуеля Кольта. Але насправді ідея створення револьвера належить американцю Джону Пірсону, який згодом продав її Кольту.

Яке сьогодні церковне свято

25 лютого в церковному календарі – день пам’яті Олексія Чудотворця. Він був вихідцем з боярського роду на Русі. Матір Марія і батько Федір були боярами в Чернігівському князівстві. Хрестили його ім’ям Єлевферій. Ще в 12-річному віці почув хлопчик голос, який йшов з небес: “Для чого, Олексію, ти даремно трудишся. Я зроблю тебе ловцем людей”. Довго він думав, що можуть ці слова означати.

Календар важливих подій за 25 лютого:

1573 рік – Іван Федорович засновує друкарню у Львові;

1836 рік – американець Семюел Кольт купляє ідею і отримує патент на шестизарядний револьвер 45 калібру;

1918 рік рік – Мала Рада ухвалює закони про введення в УНР нового (григоріанського) календаря і середньоєвропейського часу;

1928 рік – лабораторія Чарльза Дженкінса у Вашингтоні отримує першу телевізійну ліцензію;

1940 рік – відбувається перша телетрансляція хокейного матчу між клубами НХЛ "Нью-Йорк Рейнджерс" і "Монреаль Канадієнз";

1956 рік – в США курка знесла найбільше у світі яйце (його вага 454 г);

1969 рік – гурт Beatles починає запис свого останнього альбому "Abbey Road";

1999 рік – в Аргентині Віргінія Ріверо народжує дівчинку в момент ДТП (її дочка стала наймолодшою з людей, які потрапили в аварію);

2010 рік – у Києві відбувається інавгурація обраного в результаті фальсифікацій президента України Віктора Януковича, 2014 року Верховною Радою України його цього звання позбавили.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська