Нацбанк випустив нову монету «Народжений в Україні»: як вона виглядає, фото

15:37, 1 червня 2023
Монета номіналом 5 гривень має два варіанти, вони виготовлені зі срібла та нейзильберу.
Нацбанк випустив нову монету «Народжений в Україні»: як вона виглядає, фото
Фото: НБУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У четвер, 1 червня, Національний банк України  представив нову монету, присвячену українським дітям. Презентація відбулася у Міжнародний день захисту дітей під час конференції "UA: Війна. Недоспівана колискова", повідомляє регулятор.

"Для кожної нації діти – це скарб та майбутнє. Саме про це ми думали, створюючи наші нові пам'ятні монети. Це – наша присвята українським дітям, не лише тим, які вже народилися, а й майбутнім поколінням, які ще народяться у вільній та незалежній Україні", – розповів заступник голови НБУ Олексій Шабан.

Чиновник зазначив, що багатьох українських дітей російські окупанти позбавили щасливого дитинства, батьківського дому та найдорожчих людей. Тому зараз Україна бореться за право дітей жити на рідній землі та говорити українською мовою.

Монета "Народжений в Україні" має два варіанти, вони виготовлені зі срібла та нейзильберу. Номінал обох монет – 5 гривень.

На аверсі зображена картина, наповнена народним колоритом, "Колискова" — батьківський будинок в оточенні мальв та рушників, який символізує домівку, колискову та продовження роду.

На реверсі – картина "Зв'язок". На тлі стилізованого всесвіту малюк-космонавт, який нерозривно пов'язаний пуповиною з матір'ю-Україною.

Обидві картини, використані в ескізах, належать пензлю відомого українського художника Олега Шупляка. Скульптори: Анатолій Дем'яненко, Володимир Атаманчук.

Маса дорогоцінного металу складає 15,55 г.

Пам'ятні монети можна придбати з 5 червня в інтернет-магазині НБУ, а також у банках-дистриб'юторах: Укргазбанк, Радабанк, Таскомбанк, Приватбанк.

Тираж срібних монет – 5 тисяч штук, із нейзильберу – 75 тисяч штук. Монети у сувенірній упаковці.

Фото: НБУ

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді