Правила виїзду дітей за кордон, та чи можна заборонити вивезти дитину другому з батьків

07:24, 1 серпня 2022
Які правила діють щодо виїзду дітей за кордон та для осіб, які їх супроводжують.
Правила виїзду дітей за кордон, та чи можна заборонити вивезти дитину другому з батьків
Фото: zaxid.net
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Чи можна заборонити виїзд дитини другому із батьків? Як пояснює Держприкордонслужба, усно це зробити неможливо. 

«Надання Державній прикордонній службі та виконання нею доручень уповноважених державних органів щодо осіб, які перетинають державний кордон, здійснюються відповідно до Порядку надання Державній прикордонній службі України та виконання нею доручень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2013 № 280 (далі – Порядок).

Згідно з пунктом 5 Порядку уповноважені державні органи можуть надавати доручення про заборону виїзду з України осіб, яких за рішенням слідчого судді, суду тимчасово обмежено у праві виїзду з України, у тому числі тих, до яких застосовано запобіжний захід, передбачений Кримінальним процесуальним кодексом України, за умовами якого передбачено таке обмеження.

У разі надходження до Адміністрації Держприкордонслужби України судового рішення про тимчасове обмеження у праві виїзду з території України дитини і внесення інформації у відповідні бази даних, Державною прикордонною службою України буде вжито всіх заходів, передбачених законодавством, щодо недопущення її незаконного виїзду за межі України», - зазначає ДПСУ.

Також там пояснили, як інформувати про небажання виїзду дитини з одним із батьків

«Усно це зробити неможливо.

Для інформування про обмеження виїзду дитини за кордон необхідно письмове звернення до Адміністрації Держприкордонслужби, до якого обов’язково додати НОТАРІАЛЬНИЙ бланк про непогодження такого виїзду одним із батьків.

У разі існування обґрунтованих підстав вважати, що виїзд за межі України може зашкодити інтересам та безпеці дитини, рекомендуємо Вам звернутися на ім’я Голови Державної прикордонної служби України, необхідно зазначити Вашу повну адресу проживання, ПІБ (відповідно до Закону України «Про звернення громадян»), а також обґрунтування підстав необхідності такої заборони. За можливості додайте до Вашого звернення копії документів, що підтверджують родинні зв’язки та підтвердження обставин, викладених у вашій заяві.

Ви можете звернутися листом на поштову адресу:

01601, м. Київ, вул. Володимирська, 26,

або особисто в громадську приймальню за адресою:

м. Київ, вул. Володимирська, 30,

Або

на електронну пошту на адресу: [email protected]".

Виїзд дитини (до 16 років) в супроводі батьків та інших осіб у воєнний час

На час запровадження в Україні правового режиму воєнного стану діють положення абзацу тринадцятого пункту 2-3 Правил, відповідно до яких:

Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

Виїзд дитини без одного із батьків

Довіреність другого із батьків не потрібна.

Виїзд дітей за свідоцтвом про народження 

Дозволяється.

Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

Чи може дитина, громадянин України, в’їхати в Україну за свідоцтвом про народження, яке видане за кордоном. І що для цього потрібно

Може.

Статтею 1 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» передбачено, що громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну.

Згідно із частиною шостою статті 1 Закону України «Про нотаріат» вчинення нотаріальних дій за кордоном покладається на консульські установи України, а у випадках, передбачених чинним законодавством – на дипломатичні представництва України.

Згідно зі статтею 2 Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, кожна з Договірних держав звільняє від легалізації документи, які мають бути представлені на її території. Під легалізацією розуміється тільки формальна процедура, що застосовується дипломатичними або консульськими агентами країни, на території якої документ має бути представлений, для посвідчення автентичності підпису, якості, в якій виступала особа, що підписала документ та, у відповідному випадку, автентичності відбитку печатки або штампу, якими скріплено документ.

Виїзд дітей за кордон на оздоровлення та відпочинок

Під час дії правового режиму воєнного стану діти зможуть виїжджати за кордон на оздоровлення та відпочинок виключно за наявності згоди Нацсоцслужби. При цьому більше не потрібно здійснювати нотаріальне засвідчення документів.

Прикордонний контроль здійснюється із пред’явленням документів:

- згоди Нацсоцслужби на виїзд групи дітей;

- списків групи дітей та осіб, які супроводжують за кордон;

- паспорта громадянина України для виїзду за кордон дитини або свідоцтва про народження дитини;

- погодження службою у справах дітей згоди представників кожної дитини на її виїзд;

- заяви батьків на виїзд дитини за кордон, завіреної службою у справах дітей.

Виїзд чоловіків для догляду за хворими батьками, дружиною, дітьми

Відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 – тільки у супроводі хворого.

Дозвіл на виїзд чоловіків, для повернення своїх дітей із закордону 

На загальних підставах виїзду чоловіків, які підлягають мобілізації. 

Виїзд чоловіка, який є батьком трьох і більше дітей, в тому числі і від різних шлюбів

За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Зокрема, абзацом четвертим ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

Таким чином, визначальним фактором є не батьківство, а саме утримання трьох і більше дітей.

Отже, для перетину кордону на даній підставі необхідно надати підтверджуючі документи на утримання трьох і більше дітей віком до 18 років.

Такими документами можуть бути:

1) свідоцтва про народження дітей (трьох і більше);

або

2) свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю дітей (трьох і більше) та, відповідно, свідоцтва про народження цих дітей;

або

рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком;

або

рішення суду про розірвання шлюбу та рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання дітей з батьком;

або

3) посвідчення батька багатодітної сім’ї.

Також слід врахувати, що якщо чоловік не проживає однією сім’єю зі своєю дитиною (дітьми), необхідно надати докази утримання такої дитини (дітей).

Підтверджуючими документами можуть бути:

рішення суду про призначення аліментів на утримання дитини (дітей) та довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості по сплаті аліментів, розміру сплати таких аліментів тощо.

Виїзд чоловіка, який є батьком трьох і більше дітей, без дітей

Для чоловіка, який є батьком трьох і більше дітей, можна перетинати кордон за наявності свідоцтва про народження дітей (трьох і більше) або нотаріально завірені їх копії. 

Виїзд чоловіка, який самостійно виховує одну та більше дитину

За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Зокрема, абзацом п’ятим ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Таким чином, громадяни України, які самостійно виховують хоча б одну дитину віком до 18 років, мають право виїжджати за межі України за наявності одного з таких документів:

1) свідоцтво  про народження дитини (дітей);

2) свідоцтво про смерть матері дитини

або

рішення суду про позбавлення матері батьківських прав

або

рішення суду про відібрання дитини у матері без позбавлення її батьківських прав

або

рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою

або

рішення суду про оголошення матері померлою

Разом з тим, громадянам необхідно врахувати, що у разі, якщо чоловік вдруге одружився, то у такому випадку він вже не вважається особою, яка самостійно виховує дитину віком до 18 років.

Автор Наталя Мамченко.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду