РСУ: ігнорування суддями сигналів повітряної тривоги або інших сповіщень про небезпеку недопустиме

16:15, 8 серпня 2022
Рада суддів України звернула увагу голів судів, суддів на недопустимість ігнорування сигналів повітряної тривоги або інших сповіщень про небезпеку.
РСУ: ігнорування суддями сигналів повітряної тривоги або інших сповіщень про небезпеку недопустиме
Фото: Depositphotos
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Рада суддів України рішенням від 5 серпня звернула увагу керівників органів та установ системи правосуддя, суддів на недопустимість ігнорування сигналів повітряної тривоги або інших сповіщень про небезпеку, які надходять від органів управління цивільного захисту. Також, на шостий місяць війни в Україні РСУ рекомендувала ДСА «розглянути питання розробки та затвердження Типового плану реагування на надзвичайні ситуації».

Як зазначила РСУ, шляхом відповідних оповіщень (сигналів і повідомлень) органи управління цивільного захисту доводять до мешканців населених пунктів інформацію про загрозу та виникнення надзвичайних ситуацій, повітряної тривоги, аварій, катастроф, епідемій, пожеж тощо.

«Після отримання таких оповіщень громадяни мають діяти відповідно до наданих інструкцій та правил цивільного захисту. Зокрема, припинити роботу та вжити необхідних заходів безпеки.

Зважаючи на те, що ціллю ворога стають об’єкти цивільної інфраструктури, торгові центри, дитячі садочки та школи, після повідомлення про повітряну тривогу або іншу небезпеку, негайна зупинка роботи таких закладів з подальшою евакуацією людей, максимально допоможе зберегти людські життя.

З урахуванням того, що війна триває вже п’ятий місяць, у керівників організацій, установ, підприємств та інших роботодавців, має бути відпрацьований чіткий та зрозумілий алгоритм дій на випадок повітряної тривоги або інших сповіщень про небезпеку, які надходять від органів управління цивільного захисту, а у разі відсутності поблизу відповідних захисних споруд чи неможливості забезпечити надійний захист працівників у робочих приміщеннях, приймати рішення стосовно переведення працівників на дистанційну форму роботи.

Згадані застереження стосуються і органів та установ судової влади України», - зауважила РСУ.

Також Рада суддів рекомендувала судам усіх рівнів та юрисдикцій, усім органам та установам системи правосуддя розробити плани реагування на надзвичайні ситуації на період воєнного стану.

Державній судовій адміністрації України - розглянути питання розробки та затвердження Типового плану реагування на надзвичайні ситуації.

Окрім того, РСУ додатково підкреслила, що рекомендації з організаційних питань роботи суддів в умовах воєнного стану, які були опубліковані 02.03.2022 року на сайті Ради суддів, є такими, що відображають офіційну позицію Ради суддів України щодо організації роботи судів.

Справа у тому, як зауважує РСУ, що опубліковані 02.03.2022 року «Рекомендації щодо роботи судів в умовах воєнного стану» «обговорювалися з членами РСУ, відповідного рішення Ради з цього приводу ухвалено не було».

Зважаючи на викладене, в окремих судах виникають питання щодо правомірності використання цих рекомендацій під час організації роботи судів. Отже, ці рекомендації тепер затверджені як офіційна позиція РСУ.

Зазначимо, що в іншому рішенні РСУ також зауважила, що працівники апаратів судів дистанційно не завжди мають доступ до офіційного e-mail суду, куди приходить судова кореспонденція. Тому суди розглянуть можливість розміщення на офіційних сайтах суду альтернативних поштових адрес і номерів мобільних телефонів, через які учасники судових проваджень зможуть комунікувати з офісом судді за допомогою месенджерів.

Нагадаємо, ДСА збирається закупити у Viber і WhatsApp послуги з повідомлення учасників судових справ.

Адвокати будуть дублювати подані через Електронний суд об’ємні документи у паперовій формі.

Також РСУ рекомендувала судам вимагати від адвокатів та держорганів зареєструватися у ЄСІТС.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки