У «Слузі народу» розповіли, коли Нацрада зможе скаржитися до військового командування на порушення з боку телерадіоорганізації

07:08, 17 серпня 2022
Медійний регулятор запрацює на повну потужність під час воєнного стану, заявили в Слузі народу.
У «Слузі народу» розповіли, коли Нацрада зможе скаржитися до військового командування на порушення з боку телерадіоорганізації
Джерело фото: пресслужба Верховної Ради
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

16 серпня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей здійснення окремих повноважень Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення в умовах воєнного стану 7345. 245 нардепів «за», повідомила нардеп від «Слуги народу», заступниця голови депутатської фракції «СН» Євгенія Кравчук.

Раніше ми детально писали, якими повноваженнями теперь наділять Нацраду.

У свою чергу Євгенія Кравчук розповіла, що відтепер Нацрада зможе своїми актами:

«визначати порядок подання та розгляду заяв про видачу, продовження, переоформлення, анулювання ліцензій. При цьому залишається жорстка законодавча рамка щодо підстав для ухвалення рішення про анулювання ліцензій, видачу або відмову у видачі ліцензій.

визначати порядок видачі та анулювання тимчасових дозволів на мовлення. Цей механізм дозволяє швидко заповнювати ніші у радіочастотному ресурсі, які виникають, коли якась організація припиняє мовлення.

застосовувати штрафи за найбільш грубі порушення (порнографія, обмеження по дітях, заклики до війни, глорифікація ворога та ін.) у період дії воєнного стану за спеціальною процедурою. У разі повторного порушення обмежень щодо ворожого контенту Нацрада звертається до військового командування.

Також серед оновлень до 2-го читання:

у разі повторного протягом дії воєнного стану використання телерадіоорганізації для закликів до насильницької зміни конституційного ладу, глорифікації ворога, виправдання агресії тощо Регулятор звертатиметься до військового командування щодо анулювання ліцензії;

на офіційному веб-сайті Регулятора у розділі, де відображатиметься інформація щодо розгляду питання про порушення, вчинені ліцензіатами (час та місце розгляду), буде розміщено й електронні копії документів, які підтверджують наявність ознак порушення», - зазначила вона.

Зокрема, як визначено у редакції закону до другого читання, рішення про визнання порушення і звернення до військового командування для відповідного реагування приймається Національною радою у разі повторного протягом дії воєнного стану використання телерадіоорганізації для:

закликів до насильницької зміни конституційного ладу України;

пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну;

виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України;

глорифікації осіб, які здійснювали збройну агресію РФ проти України, представників збройних формувань РФ, іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих РФ, а також представників окупаційної адміністрації РФ, яку складають її державні органи та інші структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних РФ самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, у тому числі шляхом їх визначення як "повстанці", "ополченці", "ввічливі військові люди».

Повторність порушення полягає у прийнятті Нацрадою рішення про визнання порушення вимог частини другої статті 6, частини шостої статті 9 цього Закону і застосовування передбачених цим Законом санкцій у разі повторного вчинення ліцензіатом порушення тих самих вимог, якщо перше рішення Національної ради не було скасовано у визначеному законодавством порядку.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду