Слідчий поліції закрив кримінальне провадження щодо банди здирників, а прокурор вирішив нічого не робити

08:06, 3 вересня 2022
Дисциплінарна справа прокурора також була закрита.
Слідчий поліції закрив кримінальне провадження щодо банди здирників, а прокурор вирішив нічого не робити
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Досить незвично закінчився розгляд дисциплінарної справи прокурора Управління захисту інвестицій Департаменту кримінально-правової політики та захисту інвестицій Офісу Генерального прокурора Ярослава Т

Як випливає з дисциплінарної справи прокурора, Ярослав Т. у 2020 році був процесуальним керівником у кримінальному провадженні щодо групи осіб, підозрюваних у вимаганні та незаконному заволодінні транспортним засобом.

Із заявою про скоєння злочину тоді до поліції звернувся підприємець, у якого зіпсувалися стосунки з колишнім компаньйоном по бізнесу, внаслідок чого група осіб вивезла підприємця в невідоме йому місце та зажадала, щоб він віддав борги.

Крім того, потерпілими в даному кримінальному провадженні виявилися ще шестеро громадян, які також повідомили поліції про вимагання у них грошей.

Розслідуванням діяльності злочинної групи займалося Головне слідче управління Національної поліції.

У серпні 2020 року старший слідчий ГСУ НП виніс постанову про закриття кримінального провадження у зв'язку з відсутністю складу кримінального правопорушення.

При цьому слідчий поліції фактично не вживав реальних заходів для розслідування випадків здирництва.

У свою чергу Ярослав Т. як процесуальний керівник практично не цікавився ходом розслідування справи, не звертав уваги на бездіяльність слідчого і не давав йому жодних вказівок.

Пізніше, вже після закриття кримінального провадження, з'ясувалося, що в матеріалах негласних слідчих (розшукових) дій є дані про телефонні розмови одного з поліцейських-оперативників, з яких випливає, що поліцейський в обмін на грошову “винагороду” надавав учасникам злочинної групи інформацію з обмеженим доступом.

Слідчий Головного слідчого управління з якоїсь причини ніяк не відреагував на відповідні дані, а прокурор Ярослав Т. навіть не знав про наявність такої інформації.

Також з'ясувалося, що хоча строки досудового розслідування в даному кримінальному провадженні спливали 13 серпня 2020 року, слідчий поліції виніс ухвалу про закриття провадження раніше - 10 серпня 2020 року.

А згідно з даними Єдиного реєстру досудових розслідувань, насправді це кримінальне провадження було закрито 9 вересня 2020 року.

Ані слідчий, ані прокурор із клопотаннями про продовження термінів досудового розслідування до суду не зверталися.

Крім того, у вересні 2020 року Ярослав Т. повернув слідчому поліції без погодження клопотання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, хоча вони надійшли до Офісу Генпрокурора з поліції ще до закінчення строків досудового розслідування у липні 2020 року.

Після винесення постанови про закриття кримінального провадження Ярослав Т., всупереч відповідним інструкціям, не повідомив про це Департамент організаційно-контрольної діяльності, правового та аналітичного забезпечення Офісу Генпрокурора.

Про проблеми, що виникли з кримінальним провадженням щодо здирників, Ярослав Т. також не повідомляв безпосередньому керівництву.

Службове розслідування, проведене щодо Ярослава Т. у 2021 році, дійшло висновку, що прокурор допустив численні порушення нормативних документів прокуратури та кримінального процесуального законодавства.

Після цього з Офісу Генпрокурора щодо Ярослава Т. до кваліфікаційно-дисциплінарного органу прокуратури «прилетіла» скарга.

У серпні 2021 року постанова слідчого про закриття кримінального провадження була скасована, а строки досудового розслідування були поновлені судом.

Цікаво, що Ярослав Т. відмовився від комунікації з прокурорською «дисциплінаркою», яка була вимушена задовольнитись його поясненнями, які він надав під час службового розслідування.

У 2021 році Ярослав Т. повідомив, що насправді він активно спілкувався зі слідчим поліції у справі здирників, а в серпні 2020 року особисто попереджав слідчого про те, що у кримінальному провадженні закінчуються строки досудового розслідування.

Щодо матеріалів кримінального провадження, то Ярослав Т. повідомив, що вивчав їх, але вина конкретних осіб встановлена не була. Письмові вказівки слідчому він не надавав, оскільки не бачив у цьому потреби. Даних про причетність поліцейського-оперативника до протиправної діяльності він також не мав.

Також прокурор розповів, що просив слідчого направити йому матеріали кримінального провадження разом із проектом клопотання про продовження строків досудового розслідування, проте слідчий повідомив йому, що подальше розслідування не має сенсу, оскільки відсутній склад злочину. Також слідчий повідомив, що має намір закривати кримінальне провадження.

Постанову про закриття провадження слідчий прокурору однак так і не направив, а про те, що провадження таки було закрито, Ярослав Т. дізнався лише наприкінці 2020 року.

Вивчивши позиції сторін, дисциплінарний орган прокуратури дійшов до висновку, що оцінка обґрунтованості, законності прийнятих прокурором - процесуальним керівником рішень у кримінальному провадженні не входить до компетенції «дисциплінарки».

Але при цьому там все ж таки зазначили, що Ярослав Т. виконував свої обов'язки неналежним чином і в його діях вбачається склад дисциплінарного проступку.

Водночас, встановлений законом термін притягнення прокурора до дисциплінарної відповідальності (1 рік) закінчився ще 5 листопада 2021 року.

У підсумку, дисциплінарна справа прокурора Офісу Генпрокурора Ярослава Т. була закрита.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор В'ячеслав Хрипун

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси