Рада підтримала законопроєкт про заборону керувати банками громадянам РФ

12:45, 19 жовтня 2022
Пропонується встановити, що керівник, заступник керівника та член наглядової ради суб’єкта первинного фінансового моніторингу не можуть бути громадянами РФ.
Рада підтримала законопроєкт про заборону керувати банками громадянам РФ
Зображення від Drazen Zigic на Freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт №8008 щодо захисту фінансової системи України від дій держави, яка здійснює збройну агресію проти України, яким пропонується заборонити керувати банками особам, що є громадянами РФ, та розширити перелік високоризикових клієнтів. Відповідне рішення підтримали 280 народних депутатів.

Законопроєктом пропонується передбачити, що керівником, заступником керівника чи членом наглядової ради суб’єкта первинного фінансового моніторингу (банка, поштового оператора, адвокатського бюро та ін.) не можуть бути громадяни рф. Водночас не передбачається внесення змін до закону про банки та банківську діяльність, Зокрема до статті 42, яка встановлює вимоги до керівництва банку.

Крім цього, в разі схвалення ініціативи буде  розширено перелік високоризикових клієнтів банків та інших суб’єктів первинного фінансового моніторингу за рахунок громадян та юридичних осіб, які є резидентами рф, та/або діяльність яких пов’язана з нею (за вийтятком осіб, яким після 14 квітня 2014 року надано статус учасника бойових дій).

Також до високоризикованих пропонується віднести осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів). Це передбачає ретельну перевірку фінансових операцій вказаних осіб, а також контрагентів.

Крім цього, передбачається встановлення обов’язку для суб’єктів первинного фінансового моніторингу звітувати в Держфінмоніторинг про порогові операції з суб’єктами, пов’язаними з рф.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Національний банк закликав FATF виключити рф з числа країн-членів групи та включити до «чорного списку FATF».

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва