Чоловіки більше не зможуть виїхати за кордон за довідкою МСЕК: у МОЗ пояснюють це корупційними проблемами

13:30, 1 листопада 2022
У МОЗ зазначили, що довідки до акта огляду МСЕК фальсифікували, тому для зменшення зловживання службовим становищем працівників МСЕК й лікарів при встановленні групи інвалідності було вирішено скасувати можливість виїзду за кордон за довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією.
Чоловіки більше не зможуть виїхати за кордон за довідкою МСЕК: у МОЗ пояснюють це корупційними проблемами
Фото: aam.com.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Уряд виключив довідку до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) з переліку документів, які давали можливість перетину кордону. 

Так, 28 жовтня Кабінет Міністрів України прийняв постанову №1212, якою вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України.

Раніше відповідно до пункту 2-1 цих Правил у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мали право особи з інвалідністю за наявності документів, що підтверджують інвалідність, а саме:

довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о)

або

посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

або

пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,

або

довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Однак відповідно до змін від 28 жовтня, з переліку документів, які давали можливість перетину державного кордону громадянами України, виключена довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о).

Як зазначають у МОЗ, можливість виїзду за цим документом скасована через корупційні ризики.

«Довідка до акта огляду МСЕК є частиною вищезазначеної форми, що дублює інформацію із виписки з акта огляду медико-соціальною експертною комісією, яка направляється до соціальних служб для здійснення подальших виплат та пільг соціального призначення.

Така довідка містить інформацію про групу та причину інвалідності, строк встановлення інвалідності, висновок про умови та характер праці, рекомендовані заходи щодо відновлення працездатності, які є обов’язковими для підприємств, установ та організацій.

Проте не містить даних, які дозволяють ідентифікувати особу, яка її надає, тому наявні ризики щодо можливості її підроблення.

Реагуючи на доручення Президента щодо розгляду петиції про заборону виїзду чоловікам за кордон, а також для унеможливлення фальсифікації довідок, зменшення корупційних ризиків і зловживання службовим становищем працівників МСЕК й лікарів медичних закладів при встановленні групи інвалідності, та – як наслідок – припинення схем, які з’явились для організації виїзду військовозобов’язаних чоловіків, були внесені відповідні зміни до переліку документів, що дають право на перетин кордону», - розповіли у Міністерстві охорони здоров’я.

«Міністерство охорони здоров’я активно працює над розв’язанням проблем у роботі МСЕК, у тому числі й для унеможливлення будь-яких проявів корупції в їх діяльності.

Широкомасштабна агресія російської федерації проти України та мобілізація українських чоловіків, на жаль, спровокувала виникнення у деяких осіб бажання «підзаробити» на забороні виїзду за кордон.

Ми вивчили питання, де було найбільше можливостей для махінації та належним чином на це відреагували. А ще в перші дні війни, одним з дієвих кроків, зроблених МОЗ та Урядом, стало ухвалення рішення про спрощення процедури проведення медико-соціальної експертизи дорослим і дітям», – наголосив міністр Віктор Ляшко.

Також Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко представив Уряду проект реформування МСЕК.

Які документи дозволяють виїзд тепер?

Отже, згідно з чинним законодавством, під час введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи з інвалідністю за наявності:

  • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,
  • або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в яких зазначено групу та причину інвалідності,
  • або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва