У ДСА завершують розробку сервісу пред’явлення виконавчих документів в електронній формі

12:14, 8 грудня 2022
Впровадження Єдиного державного реєстру виконавчих документів було прописане у законодавстві ще 2017 року.
У ДСА завершують розробку сервісу пред’явлення виконавчих документів в електронній формі
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Голова Державної судової адміністрації Олексій Сальніков повідомив, що на завершальній стадії знаходиться розробка сервісу пред’явлення виконавчих документів в електронній формі.

«Зараз ми завершуємо розробку сервісу пред’явлення виконавчих документів в електронній формі.

За допомогою підсистеми Електронний суд автоматично буде надсилатися виконавчий документ до Електронного кабінету стягувача та боржника, після чого суд отримає підтвердження про його доставку.

В свою чергу, боржник, отримавши електронний виконавчий документ, матиме можливість засобами Електронного кабінету оплатити передбачені платежі, а стягувач – пред’явити документ до виконання.

Це дозволить заощадити бюджетні кошти, знизити навантаження на працівників апаратів судів та зекономити час учасників судових процесів.

Також ми спільно з Мінюстом та Мінцифрою, представниками міжнародних організацій впроваджуємо Єдиний державний реєстр виконавчих документів», - зазначив голова ДСА.

Крім того, він додав, що зараз ДСА прагне перейти до самостійного укладання ТУ ДСА, судами договорів щодо доступу до Інтернету. Це дозводить судам самостійно обирати провайдерів, які надають послуги доступу до мережі.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», спільним наказом ДСА та Мін'юсту від 14 червня 2022 року №177/2370/5 затверджено Положення про Єдиний державний реєстр виконавчих документів (ЄДРВД).

Разом з тим, ще у жовтні 2017 року було прийнято Закон № 2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів», де йшлося про те, що із запуском Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) повинен був розпочати роботу Єдиний реєстр виконавчих документів.

У 2020 році набрав чинності Закон «Про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про виконавче провадження» щодо запровадження електронної форми виконавчого документа. Реалізація положень законодавства замислювалася так, що після набрання судовим рішенням законної сили виконавчий документ вносився б до Єдиного державного реєстру виконавчих документів, а його копія (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого документа в Реєстрі виконавчих документів, направлявся б стягувачу на нього офіційну електронну адресу або, у разі відсутності, рекомендованим чи цінним листом. Але поки ні ЄСІТС, ні Реєстр не запрацювали, оформлення та видача виконавчих документів здійснюється у паперовій формі.

Восени 2021 року у ДСА розповіли, що Єдиний реєстр виконавчих документів, який необхідний і Міністерству юстиції, і для економії коштів, все ж таки впроваджуватимуть у 2022 році.

«Ми плануємо на 2022 рік розробку цього реєстру. На це потрібно, за попередніми підрахунками, 26,8 млн грн», - зазначив заступник голови ДСА Сергій Чорнуцький.

«На етапі завершення сервісу надсилання судових рішень. Це будуть оригінали судових рішень, оскільки передбачається передавати ці судові рішення з уже накладеним електронним цифровим підписом судді. Вже у «Дії» Мінцифра, напевно, зробить функціонал не лише з можливістю відображати ці рішення, а й пред'являти їх з використанням «Дії» до виконання, зокрема, до реєстраційних органів. Тобто, офіційно пред'являти документ, і ймовірно, навіть здійснювати якісь юридичні дії за допомогою додатка, оскільки це буде оригінал судового рішення», - додав тоді він.

Загалом, ЄДРВД має дозволити вести облік виконавчих документів та надавати інформацію про стан виконавчого документа, своєчасно інформувати сторін виконавчого провадження про строки, зміну стану виконання виконавчих документів, обчислювати розмір усієї непогашеної заборгованості за невиконаними рішеннями національних судів; формувати статистичну звітність за будь-якими показниками (видами судових рішень, станом їх виконання, видами боржників, сумою заборгованості, сумою стягнених коштів тощо).

Це вдасться його впровадити у 2023 році, поки невідомо.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва