В Україні хочуть запровадити цифрову поштову марку - законопроєкт

11:36, 14 грудня 2022
Пропонується впровадити додатково до електронної цифрову поштову марку, яку випускатиме “Укрпошта”.
В Україні хочуть запровадити цифрову поштову марку - законопроєкт
Джерело фото: Укрпошта
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції “Слуга народу” серед яких голова комітету з питань транспорту та інфраструктури Юрій Кісель зареєстрували законопроєкт №8280 про внесення змін до Закону України "Про поштовий зв’язок" (щодо врегулювання питання випуску цифрової марки), який пропонується законодавчо врегулювати поняття цифрової марки та її випуску “Укрпоштою”.

Законопроєктом пропонується внести зміни до закону “Про поштовий зв’язкок” та визначити, що цифрова поштова марка - унікальний (невзаємозамінний) віртуальний актив, який посвідчує майнові права на цифрове зображення поштової марки або похідного твору від зображення поштової марки, як об'єкт цивільних прав, визначений індивідуальними ознаками, та не може бути замінений аналогічним віртуальним активом без зміни його вартості та/або сутності.

Передбачається, що цифрова поштова марка є об’єктом образотворчого мистецтва та не є засобом оплати послуги поштового зв’язку з пересилання письмової кореспонденції, що надається призначеним оператором поштового зв’язку(наразі “Укрпошта”).

Порядок використання цифрової поштової марки буде визначатися призначеним оператором поштового зв’язку(”Укрпошта”).

Як зазначається у пояснювальній записці, “на сьогоднішній день технології є одним із багатьох інструментів, яке суспільство використовує, щоб вирішувати власні проблеми. Зокрема, у діяльності національного оператора поштового зв’язку існує необхідність у використанні на рівні із поштовою маркою цифрової марки, як цифрової технології. З розвитком технологій для захисту авторських прав на зображення поштової марки потребує введення поняття «цифрова поштова марка», яка буде цифровою копією зображення поштової марки та яка не буде відноситись до знаків поштової оплати”.

Як повідомляла “Судово-юридична газета”, Верховна Рада нещодавно ухвалила нову редакцію закону “Про поштовий зв’язок”. Ухваленим законом звужено обсяг державного регулювання тарифів на послуги поштового зв’язку та визначено додаткову підставу для призупинення діяльності поштового оператора.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Аліна Павловська
    Аліна Павловська
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Валентин Шроль
    Валентин Шроль
    суддя Київського апеляційного суду
  • Сергій Колоколов
    Сергій Колоколов
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Катерина Васильєва
    Катерина Васильєва
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Микола Гнатовський
    Микола Гнатовський
    суддя Європейського Суду з прав людини від України