Федір Веніславський пояснив, навіщо Рада посилила покарання для військовослужбовців за саботаж

15:34, 19 грудня 2022
За словами Веніславського, Рада заборонила судам пом’якшувати покарання за певні військові злочини, бо «мають місце поодинокі випадки, коли невиконання наказів або їх саботаж, самовільне залишення військової частини чи місця бойових дій, погрози військовому начальнику, негативно впливають на загальну боєздатність військового підрозділу в цілому та на інших військовослужбовців зокрема».
Федір Веніславський пояснив, навіщо Рада посилила покарання для військовослужбовців за саботаж
Фото: unian.net
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, Верховна Рада ухвалила закон про заборону судам пом’якшувати покарання за відмову стріляти на полі бою та невиконання наказів начальників, а також про нові повноваження Військової служби правопорядку у ЗСУ, однак вже після голосування серед депутатів виникла дискусія.

Йдеться про закон, ухвалений 13 грудня (законопроект 8271), яким судам буде заборонено призначати більш м'яке покарання, ніж передбачено законом, а також звільняти військовослужбовця від покарання з випробуванням за низку військових злочинів. Відповідні злочини фактично прирівняють до корупційних.

Зокрема, це стосується таких складів злочинів:

  • Стаття 403 Невиконання наказу начальника
  • Стаття 405 Погроза або насильство щодо начальника
  • Стаття 407 Самовільне залишення військової частини або місця служби
  • Стаття 408 Дезертирство
  • Стаття 429 Самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю

Також збільшується покарання за невиконання наказу по статті 403 КК (мінімальне покарання буде становити – 5 років позбавлення волі).

Екс-представник Президента в КСУ, народний депутат Федір Веніславський заявив, що і члени Комітету з питань нацбезпеки, і члени інших комітетів Верховної Ради під час виїзду на фронт, на території де ведуться бойові дії, та спілкування з військовими керівниками різних рівнів «з’ясували, що є необхідність у посиленні військової дисципліни окремих військовослужбовців, насамперед в умовах бойової обстановки, жорстокої війни, у якій зараз перебуває Україна».

«На жаль, слід визнати, що мають місце поодинокі випадки, коли невиконання наказів або їх саботаж, самовільне залишення військової частини чи місця бойових дій, погрози військовому начальнику, негативно впливають на загальну боєздатність військового підрозділу в цілому та на інших військовослужбовців зокрема.

При цьому, від нехтування одним чи кількома військовослужбовцями своїми службовими обов’язками чи їх неналежне виконання можуть поставити під реальну загрозу здоров’я та й життя їх побратимів, а подеколи – й цілого військового підрозділу. Ця ситуація потребувала виправлення», – цитує Веніславського сайт парламенту.

За його словами, була створена робоча група, до якої увійшли представники всіх складових сил безпеки та оборони, які воюють на передньому краї, і з ними було напрацьовано достатньо збалансований варіант законопроекту.

«У парламенті точилися палкі дискусії.

Однак ми мали можливість оцінювати важливість притягнення до відповідальності тих військовослужбовців, які є винятком із правил і становлять загрозу тим військовослужбовцям, котрі добросовісно виконують свої обов’язки, захищають нашу Батьківщину.

Переконаний, що ми абсолютно правильно виправили цю ситуацію та передбачили ряд норм, які покращать якість дисципліни на фронті. Адже дотримання дисципліни на фронті – це насамперед врятовані життя наших бійців», – вважає екс-представник Президента в КСУ.

Він також наголосив, що ухвалений документ не вплине негативно на моральний дух нашого війська.

«Моральний дух українського війська загалом дуже високий. Та, на жаль, бувають винятки, коли один або кілька військовослужбовців саботують діяльність цілого військового підрозділу. Саме на недопущення таких випадків цей законопроект і спрямований. 99% усіх військовослужбовців точно жодних негативних наслідків від дії цього закону не відчують», – підсумував Федір Веніславський.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва