ДСА винна суддям майже 80 млн за судовими рішеннями щодо стягнення суддівської винагороди

11:10, 5 травня 2023
Але на бюджетну програму з виконання рішень судів на користь суддів та працівників апарату суду в Бюджеті на 2023 рік передбачено всього лише 1 млн грн.
ДСА винна суддям майже 80 млн за судовими рішеннями щодо стягнення суддівської винагороди
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Однією з великих проблем для Державної судової адміністрації сьогодні є те, що на бюджетну програму «Виконання рішень судів на користь суддів та працівників апарату суду» в Бюджеті на 2023 рік передбачено всього лише 1 млн грн. Про це керівництво ДСА повідомило на засіданні Ради суддів України.

При цьому, за даними Державної казначейської служби, на початок березня на виконання у ДКС перебувало 399 виконавчих документів, боржником за якими виступає ДСА України на суму 79,1 млн грн.

Дані вимоги стосуються виконання рішень судів щодо суддів стосовно стягнення недоотриманої суддівської винагороди за період 2020 року, коли було застосовано «корона вірусне» обмеження суддівської винагороди (яке згодом було визнане КСУ неконституційним).

Також органами Держказначейства зупиняються операції за незахищеними видатками.

Крім того, як раніше писала «Судово-юридична газета», борги перед працівниками Служби судової охорони в 1,2 млрд грн можуть призвести до фінансового колапсу судової влади.

Станом на квітень 2023 року в судах знаходиться 3 143 позови працівників ССО. В більшості з них провадження було зупинене до розгляду Верховним Судом зразкової справи.

Однак, 6 квітня 2023 року колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду винесла рішення у зразковій справі та задовольнила позов співробітника ССО з Закарпатської області та зобов’язала ТУ ССО в Закарпатській області нарахувати і виплатити співробітнику Служби по 30 тис. гривень за кожен місяць, починаючи з 24 лютого 2022 року.

В ДСА зазначили про фактичну неможливість виконання зазначеного рішення суду, оскільки для цього просто немає коштів.

Мінфін, в свою чергу, радить ДСА пошукати кошти у внутрішніх резервах.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду