У ВАКС пояснили, чому майже в 4 рази зменшили заставу ексочільнику ДФС Роману Насірову

14:59, 26 травня 2023
Оприлюднено повний текст ухвали Вищого антикорупційного суду, якою підозрюваного в отриманні хабара Романа Насірова залишено під вартою ще на 60 днів, однак зменшено розмір застави з 523 до 107 мільйонів гривень.
У ВАКС пояснили, чому майже в 4 рази зменшили заставу ексочільнику ДФС Роману Насірову
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вищий антикорупційний суд зменшив розмір застави підозрюваному у корупції ексочільника Державної фіскальної служби Роману Насірову з 523 до 107 мільйонів гривень. Повний текст відповідної ухвали оприлюднено в реєстрі судових рішень.

Зазначається, що адвокат просив суд змінити запобіжний захід Насірову з тримання під вартою з альтернативою внесення застави в понад півмільйона гривень, зважаючи на те, що ув’язнених столичного СІЗО не переводять в укриття під час повітряної тривоги, а також необхідність лікування за межами пенітенціарної установи.

«За результатами огляду Насірова та вивчення його медичної документації, фахівці у галузі медичних знань встановили те, що незважаючи на його відносно задовільний стан під час огляду, отримані дані анамнезу захворювання та наявність високого тиску можна оцінити як нестабільний характер перебігу захворювання, що може з високою ймовірністю призвести до швидкого розвитку ускладнень (інсульт, інфаркт, хвороба нирок), що загрожують його життю в короткостроковій перспективі», - зазначав захисник, обґрунтовуючи необхідність зміни запобіжного заходу клієнту.

Ще одним аргументом на користь зміни запобіжного заходу названа зразкова процесуальна поведінка Насірова. Прокурор заперечив проти зміни запобіжного заходу Насірову. Зазначив, що судами неодноразово залишався  без змін запобіжний захід для колишнього голови ДФС. Підстави для зменшення розміру застави, на думку сторони обвинувачення немає, зважаючи на наявні докази отримання хабара Насіровим.

Разом з тим слідчий суддя не побачив підстав для зміни запобіжного заходу на не пов’язаний з триманням під вартою.

«Слідчий суддя враховує, що на час розгляду клопотання про зміну запобіжного заходу продовжують існувати ризик переховування від органу досудового розслідування та/або суду та ризик незаконно впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження, хоча з плином часу у досудовому розслідуванні вони поступово зменшуються… Наявність ризиків дій до яких  може вдатись(Насіров), повідомлення про підозру у вчиненні особливо тяжкого злочину та тяжкість покарання, що йому загрожує, у своїй сукупності вказують на необхідність застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою», - зазначається в ухвалі.

Водночас стосовно розміру застави в якості альтернативного запобіжного заходу, то слідчий суддя нагадує, що розслідування кримінального провадження, підозрюваним у якому є Насіров тривало 6 років та «бере до уваги факт, що колишній голова ДФС не перебуває на керівних посадах». До того ж колишній керівник фіскальної служби вже понад півроку перебуває у СІЗО, що є підставою для перегляду розміру застави.

«Крім того, під час розгляду клопотання прокурор не надав слідчому судді відомостей про те, що підозрюваний намагався зустрітись зі свідками або іншими учасниками у цьому кримінальному провадженні, впливав на них іншим чином, або вчиняв дії, спрямовані на переховування від органу досудового розслідування та суду, або що його дії негативно впливали на досудове розслідування чи перешкоджали в його проведенні. Відсутність таких відомостей, на переконання слідчого судді, суттєво зменшує встановлені судовими рішеннями у цьому кримінальному провадженні ризики впливу на свідків та переховування від органу досудового розслідування та/або суду», - зазначається в ухвалі.

Крім цього слідчий суддя постановляючи ухвалу констатує, що колишній голова ДФС не має можливості внести заставу у понад півмільйона гривень, а практика ЄСПЛ передбачає пом’якшення запобіжного заходу в разі належної процесуальної поведінки.

«На підставі викладеного, слідчий суддя, враховуючи належну процесуальну поведінку підозрюваного протягом усього часу досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні, тривалість дії запобіжного заходу застосованого у межах цього кримінального провадження, майновий стан підозрюваного та його родини, вважає за необхідне встановити заставу меншого розміру. На думку слідчого судді, застава у меншому розмірі, з такою ж імовірністю, дозволить забезпечити виконання підозрюваним своїх процесуальних обов`язків у цьому провадженні, оскільки саме це є основною метою застосування запобіжного заходу, а не покарання особи, вина якої не встановлена вироком суду», - наголошується в ухвалі.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Вищий антикорупційний суд зменшив розмір застави підозрюваному в отриманні хабара колишньому голові Державної фіскальної служби Роману Насірову. Дія зазначеної ухвали призупинена Апеляційною палатою ВАКС.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Оксана Мирошниченко
    Оксана Мирошниченко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Оксана Хардіна
    Оксана Хардіна
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва
  • Валерій Слободян
    Валерій Слободян
    заступник голови Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Лариса Опімах
    Лариса Опімах
    суддя Сумського окружного адміністративного суду