Рада ухвалила закон, який може призвести до націоналізації колишнього «Альфа-банку»

16:53, 29 травня 2023
Передбачається, що Фонд гарантування вкладів не відшкодовує кошти фізичних осіб, розміщені на вклад у банку, стосовно яких застосовано санкції іноземними державами, а також визначається процедура націоналізації банку з підсанкційними власниками.
Рада ухвалила закон, який може призвести до націоналізації колишнього «Альфа-банку»
Джерело фото: np.pl.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у повторному другому читанні та в цілому закон авторства групи депутатів з фракції монобільшості та опозиції серед яких голова податкового комітету Данило Гетманцев та його заступник Ярослав Железняк про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану, який, зокрема передбачає не відшкодування коштів у банках, визнаних неплатоспроможними, особам стосовно яких застосовані санкції та може стати кроком до виведення з ринку колишнього «Альфа-банку». За відповідне рішення проголосували 305 народних депутатів.

Ухваленим документом внестено зміни до статті 26 закону «про систему гарантування вкладів фізичних осіб» та визначити, що Фонд гарантування вкладів не відшкодовує кошти  фізичних осіб, розміщені на вклад у банку, стосовно яких застосовано санкції іноземними державами (крім держав, що здійснили або здійснюють збройну агресію проти України). Таким чином фізичним особам, які потрапили під іноземні санкції та мають рахунки в українських банках, що стали банкрутами або будуть ліквідовуватися  не варто розраховувати на відшкодування в сумі до 200 тисяч гривень.

Решта ж вкладників фізосіб, згідно з законом, отримають свої кревні як це і передбачено законом «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Крім цього передбачається особливий порядок відшкодування збитків для осіб, що постраждали через ліквідацію банку, який виводиться з ринку через потрапляння у санкційний список власника чи власників (наразі під критерії потрапляє колишній «Альфа банк». Передбачається, що зазначені особи можуть відшкодувати збитки за рахунок держави-агресора. Змінами до цивільного процесуального та господарського процесуального кодексів визначено, що єдиним способом захисту прав осіб, які зазнали збитків внаслідок ліквідації банку або виведення з ринку системно важливого банку є відшкодування завданої шкоди в передбаченому нормами міжнародного права порядку виключно за рахунок коштів держави (держав), що здійснила (здійснили)/здійснює (здійснюють) збройну агресію проти України.

Також закон передбачає виведення з ринку системно важливого банку в разі, якщо проти його акціонера застосовано санкції, тобто його націоналізації. Йдеться про колишній «Альфа-банк» (нині Сенс банк»). Як відомо, проти його власника Михайла Фрідмана застосовано санкції. Процедура буде подібною до націоналізації «Приватбанку».

Як повідомляла «Судово-юридична газета», НБУ оштрафував «Сенс банк» за порушення вимог щодо етичної поведінки по відношенню до споживачів.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва