Зеленський підписав закон про нові правила акредитації вишів: що зміниться

18:00, 3 червня 2023
Передбачається запровадження постакредитаційного моніторингу для вишів та можливість скасування інституційної акредитації вишу, що зменшить кількість предметів, які зможуть викладати у закладі вищої освіти.
Зеленський підписав закон про нові правила акредитації вишів: що зміниться
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом закон про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення якості вищої освіти, який передбачає зміну до правил акредитації для вишів.

Ухваленим документом передбачається запровадження постакредитаційного моніторингу – оцінювання органом, що прийняв рішення про акредитацію, виконання наданих за результатами акредитації рекомендацій та/або відповідності критеріям акредитації.

Також розширюються повноваження Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО). Воно:

  • розробляє положення про акредитацію освітніх програм, положення про інституційну акредитацію закладів вищої освіти, положення про акредитацію незалежних організацій забезпечення якості вищої освіти, а також зміни до них і подає їх на затвердження Міністерства освіти;
  • здійснює постакредитаційний моніторинг;
  • проводить акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка студентів вишів;
  • визнає сертифікати про акредитацію освітніх програм, видані іноземними акредитаційними агентствами чи агентствами забезпечення якості вищої освіти, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України.

Заклад вищої освіти, який бажає пройти інституційну акредитацію, подає Національному агентству із забезпечення якості вищої освіти заяву та документи, що підтверджують відповідність його освітньої діяльності та системи внутрішнього забезпечення якості критеріям, визначеним положенням про інституційну акредитацію закладу вищої освіти.

Строк дії рішення про інституційну акредитацію становить п’ять років. Відомості щодо інституційної акредитації вносяться до Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

НАЗЯВО здійснює постакредитаційний моніторинг закладу вищої освіти, що отримав інституційну акредитацію. Такий моніторинг є безоплатним. Порядок здійснення постакредитаційного моніторингу закладів вищої освіти, що отримали інституційну акредитацію, визначається положенням про інституційну акредитацію закладів вищої освіти.

У разі виявлення під час постакредитаційного моніторингу порушень забезпечення якості вищої освіти, визначених положенням про інституційну акредитацію закладів вищої освіти, Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти має право скасувати рішення про інституційну акредитацію. Рішення Нацагентства можна буде оскаржити до Апеляційної палати НАЗЯВО. До початку роботи цього органу функцію апеляційної інстанції буде виконувати комітет із забезпечення якості вищої освіти.

За наявності інституційної акредитації, оцінка внутрішньої системи забезпечення якості вищої освіти закладу вищої освіти враховується під час акредитації освітніх програм.

У закладі вищої освіти, у якого наявна інституційна акредитація, можна одночасно проводити акредитацію освітніх програм різних рівнів вищої освіти за однією спеціальністю. Крім цього за наявності інституційної акредитації  та акредитування освітньої програми з визначенням «зразкова» сертифікат про акредитацію такої освітньої програми видається строком на 10 років. Тобто освітяни будуть рідше витрачати час на освітню бюрократію стосовно збереження можливості викладання того чи іншого предмету. Крім цього інституційна акредитація дає можливість вишам на самоакредитацію освітніх програм (крім тих освітніх програм, що акредитуються вперше в межах відповідної галузі знань), а, отже спрощує бюрократичні процедури для вишу.

До повторного другого читання було прибрано норму про те, що наявність інституційної акредитації включається до показників освітньої діяльності закладу вищої освіти, що використовуються у формулі розподілу видатків державного бюджету на вищу освіту між закладами вищої освіти.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабінет Міністрів зареєстрував законопроєкт, яким пропонуються уточнити підстави для відмови у призначенні особи ректором.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області