Депутати підтримали законопроєкт про ув’язнення на 15 років за вивезення неповнолітніх за межі України

14:02, 8 червня 2023
Пропонується встановити кримінальну відповідальність за насильницьке вивезення громадян України за межі нашої держави.
Депутати підтримали законопроєкт про ув’язнення на 15 років за вивезення неповнолітніх за межі України
Фото: Getty Images
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендує депутатам ухвалити у першому читанні законопроєкт №9204 авторства групи депутатів з фракції «Слуга народу» серед яких очільник правоохоронного комітету парламенту Сергій Іонушас про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо насильницького переміщення особи за межі території України, яким пропонується встановити кримінальну відповідальність за насильницьке вивезення громадян України за межі нашої держави.

Як зазначається у пояснювальній записці, вивезення українських дітей стало окремим системним протиправним явищем, коли російська окупаційна влада проявляє особливу увагу до вивезення дітей із подальшим їх усиновленням.

«Водночас очевидність значної суспільної небезпеки діянь, пов’язаних із насильницьким вивезенням громадян України та подальшим перешкоджанням їх поверненню в Україну, не знайшла свого відображення у нормах Кримінального кодексу України. Такі протиправні дії здійснюються як представниками російського окупаційного режиму, так і громадянами України або колишніми громадянами України (до воєнного вторгнення рф), які прийняли російське громадянство і співдіють із російським окупаційним режимом, здійснюють пособництво у таких кримінальних правопорушеннях», - зазначається у записці.

Тому пропонується встановити кримінальну відповідальність за насильницьке вивезення громадян  України, особливо неповнолітніх осіб. Змінами до 438 статті Кримінального кодексу(порушення законів та звичаїв війни) пропонується карати позбавленням волі на строк від 8 до 12 років і до 15 років за вивезення неповнолітніх.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», наприкінці березня голова МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна має ратифікувати Римський статут.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді