Представники Венеційської комісії погодилися з 80% наших доводів, - Руслан Стефанчук про законопроект щодо реформи відбору до КСУ

16:06, 19 червня 2023
Руслан Стефанчук заявив, що представники Венеційської комісії почули 80% доводів України стосовно законопроекту про зміну процедури відбору суддів Конституційного Суду.
Представники Венеційської комісії погодилися з 80% наших доводів, - Руслан Стефанчук про законопроект щодо реформи відбору до КСУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Венеційській комісії погодилися з 80% аргументів української сторони щодо зміни порядку відбору суддів Конституційного Суду України. Про це заявив спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Так, стосовно рекомендацій Єврокомісії, які супроводжували надання статусу кандидата до ЄС Україні, Руслан Стефанчук в інтерв’ю УП зауважив, що «ми все прийняли, все встигли. Ми навіть встигли прийняти в першому читанні законопроєкт, яким трошки змінюється логіка призначення суддів Конституційного Суду. Ми погодили його з Венеційською комісією».

«Повинен сказати, що були дуже жорсткі дебати і дискусії, ми навіть запросили Венеційську комісію в Україну, провели декілька потужних дебатів. Тому що для нас дуже важливо на шляху до ЄС не втратити суверенітет держави.

Були великі дискусії по кожному пункту законопроєкту, але вони врешті приїхали і погодилися з 80% наших доводів. Нам вдалося відстояти баланс і повагу один до одного. Україна і так проявила безпрецедентну довіру, тому що суспільства цивілізовані до нас з довірою поставились. І нам дуже важливо не втратити це. Ми теж готові довіряти, але не до втрати українського національного суверенітету. Має бути баланс довіри і баланс поваги», зазначив він.

Нагадаємо, як раніше писала «Судово-юридична газета», Україні для початку переговорів про вступ необхідно виконати 7 рекомендацій.

Першою з них була «прийняти та впровадити законодавство про порядок відбору суддів Конституційного Суду України, включаючи процес попереднього відбору на основі оцінки їх доброчесності та професійних якостей, відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії». Буквально це означає введення до процедури відбору суддів КСУ міжнародних експертів з переважним правом голосу.

Спочатку Верховна Рада ухвалила законопроекти, які передбачали, що відбирати суддів українського Конституційного Суду буде Дорадча група експертів, половина якої складається з іноземців.

Але прописана у прийнятих в грудні 2022 року і підписаних Президентом законопроектах 7662 та 7663 про новий порядок відбору суддів КСУ процедура спочатку схвалювалася Венеційською комісією, але потім там передумали.

Вже після того, як ці законопроекти були ухвалені, як писала «Судово-юридична газета», Венеційська комісія опублікувала відкорегований висновок.

25 січня 2023 року голова Венеційської комісії Клер Базі Малаурі оприлюднила лист до Руслана Стефанчука, де констатувала, що українська сторона «не виконала» всі рекомендації ВК  у прийнятому законі про відбір суддів КСУ.

Зокрема Венеційська комісія пропонувала виключити можливість призначення Верховною Радою, Президентом та з’їздом суддів України кандидатів у судді КСУ, які не рекомендовані Дорадчою групою експертів (ДГЕ). Також Венеційська комісія підкреслила, що до складу Дорадчої групи слід ввести сьомого члена за міжнародною квотою.

Різка зміна позиції Венеційської комісії викликала деякий подив з боку української влади, втім, там вирішили не сперечатися та розробити зміни до прийнятого закону. Також було скасовано конкурс на посади суддів КСУ за квотою Верховної Ради.

Згодом, 19 квітня, у Верховній Раді зареєстрували новий законопроект 9225 стосовно змін у порядку конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України.

Однак і він не влаштував експертів.

А 4 травня до України приїздила делегація Венеційської Комісії на чолі з її Президенткою пані Клер Базі Малаурі. Після цього зареєстрували ще один законопроект 9322.

27 травня надійшли зауваження до законопроекту №9322 від громадських організацій.

Раніше ми писали про ці зауваження. Зокрема, на думку активістів, «ризиком» є те, що парламент і з’їзд суддів голосуватимуть за кандидатів на основі рейтингової системи. Тобто, спочатку вони голосуватимуть за кандидатів, які отримали усі шість голосів «за» від Дорадчої групи експертів. А за тих, хто отримав менше голосів – голосуватимуть пізніше. Таку «рейтингову систему» у своєму останньому (мабуть) висновку рекомендувала прибрати Венеційська комісія (Висновок від 9-10 червня 2023 року).

В цілому, у своєму висновку від 9-10 червня «Венеційська комісія висловлює жаль, що її рекомендація додати сьомого члена до Дорадчої групи експертів не була виконана».

Однак вона вітає значні вдосконалення, запропоновані у відповідь на її ключові рекомендації, такі як:

  • виключення «невідповідних» кандидатів до КСУ із подальшого розгляду після оцінки доброчесності та професійної компетентності,
  • забезпечення вирішального голосу для міжнародних членів у звичайних ситуаціях і при рівному розподілі голосів для оцінки як доброчесності, так і професійної компетентності,
  • рекомендує виключити зі статті 10-11 законопроекту норму про порядок голосування для обрання з’їздом суддів тощо.

Вона також рекомендує уточнити, що імена членів ДГЕ, які голосували за кожного кандидата на етапі рейтингу, повинні бути опубліковані, і вказати, що рішення ДГЕ можуть бути оскаржені лише з формальних підстав, а не по суті.

«Комісія хоче висловити своє задоволення конструктивним підходом української влади.

Венеціанська комісія вважає, що ключові рекомендації, які вона сформулювала у своєму висновку від грудня 2022 року і в подальшому доповненні до такого висновку, були виконані у Законопроекті 9322 від 25 травня 2023 року зі змінами та уточненнями, рекомендованими вище; Комісія, після прийняття поправок, продовжить подання запропонованих кандидатів на посаду одного члена та одного заступника члена ДГЕ», - йдеться у Висновку.

Отже, врешті, після того, як українська сторона виконала практично всі вимоги Венеційської комісії стосовно вирішальної ролі «міжнародників» в процесі відбору суддів КСУ, «Венеційка» схвально відгукнулася про даний законопроект.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Руденко
    Олег Руденко
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Андрій Потапенко
    Андрій Потапенко
    член Ради суддів Украіїни, суддя Ржищевського міського суду Київської області
  • Олена Ізовітова-Вакім
    Олена Ізовітова-Вакім
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Лісовська
    Наталія Лісовська
    суддя Миколаївського окружного адміністративного суду