Способи реєстрації суддів на кваліфікаційне оцінювання

07:00, 26 липня 2017
За попередніми даними обліку ВККС, станом на кінець поточного року, кількість суддів місцевих та апеляційних судів складе 759 чоловік.
Способи реєстрації суддів на кваліфікаційне оцінювання
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вища кваліфікаційна комісія суддів України опублікувала роз'яснення щодо розміщення на сайті Комісії реєстрації намірів для суддів місцевих та апеляційних судів взяти участь в проходженні кваліфікаційного оцінювання для підтвердження відповідності займаній посаді судді.

«Відповідно до п-п. 4 п. 16-1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України, відповідність займаній посаді судді, який призначений на посаду строком на п'ять років або обраний суддею безстроково до вступу в силу Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», має бути оцінений в порядку, визначеному законом. Виявлення за результатами такої оцінки невідповідності судді займаній посаді за критеріями компетентності, професійної етики або доброчесності, або відмова судді від такої оцінки є підставою для звільнення судді з посади», — повідомляє прес-служба Комісії у вівторок.

П. 20 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що відповідність займаній посаді судді, який призначений на посаду строком на п'ять років або обраний суддею безстроково до вступу в силу Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», оцінюється колегіями ВККС в порядку, визначеному цим Законом.

За даними обліку Комісії, станом на 27 липня 2017 року, фактична кількість суддів у судах України становить 6 010 осіб.

Згідно з абз. 6 п. 13 розділу III «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищу раду правосуддя» за результатами кваліфоцінювання суддя, призначений на посаду строком на п'ять років до вступу в силу Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», повноваження якого припинилися із закінченням терміну, на який його було призначено, може бути призначений на посаду за поданням Вищої ради правосуддя за умови підтвердження відповідності цієї посади відповідно до п-п. 2 і 4 п. 16-1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України.

За попередніми даними обліку Комісії, станом на 31 грудня 2017 року, кількість таких суддів в судах складе 759 чоловік.

«З огляду на викладене, проведення Комісією кваліфікаційного оцінювання всіх суддів на відповідність займаній посаді вимагає значних витрат часу», — відзначили в ВККС.

З метою належної організації зазначеної процедури, ефективного і швидкого проведення кваліфікаційного оцінювання Комісією введена реєстрація намірів для суддів місцевих та апеляційних судів взяти участь в проходженні кваліфікаційного оцінювання для підтвердження відповідності займаній посаді судді.

Повідомляється, що, за станом на 24 липня, Комісією не визначений термін реєстрації намірів для суддів місцевих та апеляційних судів взяти участь в проходженні кваліфікаційного оцінювання для підтвердження відповідності займаній посаді судді.

Про завершення такої реєстрації буде повідомлено на офіційному сайті Комісії.

Також найближчим часом Комісія планує розмістити в розділі «Оцінка» відповіді на питання, що виникають у суддів у зв'язку з реєстрацією намірів щодо участі в проходженні кваліфікаційного оцінювання.

Нагадаємо, список 120 претендентів до Верховного Суду, яких ВККС відібрала як переможців конкурсу, стане відомий у четвер, 27 липня.

 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду