КСУ наполягає на припиненні членства КС Росії у Всесвітній конференції конституційного правосуддя

16:27, 3 жовтня 2022
У КСУ нагадали, що КС Росії підтримує злочинну владу Путіна.
КСУ наполягає на припиненні членства КС Росії у Всесвітній конференції конституційного правосуддя
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У понеділок, 3 жовтня, виконувач обов’язків голови Конституційного Суду України Сергій Головатий надіслав до членів Всесвітньої конференції конституційного правосуддя (ВККП) та учасників 5-го Конгресу ВККП звернення із закликом припинити членство КС Росії в цій усесвітній організації. Про це повідомляє офіційний сайт КСУ.

Як відомо, КС Росії вкотре грубо порушив принципи, на яких засновано ВККП, знову схваливши спробу анексії українських територій.

Подаємо повний текст надісланого листа:

«Членам Всесвітньої конференції  конституційного правосуддя

Учасникам 5-го Конгресу Всесвітньої конференції  конституційного правосуддя

м. Київ, 3 жовтня 2022 року

Саме напередодні 5-го Конгресу Всесвітньої конференції конституційного правосуддя, темою якого є «Конституційне правосуддя та мир», один із членів Усесвітньої конференції конституційного правосуддя (WCCJ) знову вдався до дій, які цілком несумісні з цілями WCCJ.

2 жовтня 2022 року Конституційний Суд Російської Федерації у той самий спосіб, що й у випадку незаконної анексії українського Криму Росією 2014 року, офіційно визнав законною проголошену Путіним анексію деяких інших частин території України, зокрема Херсонської та Запорізької областей.

Своєю дією Конституційний Суд Російської Федерації продовжує сприяти жорстокій війні Росії проти України, призводячи до численних смертей, звірств, виправдовує військову агресію, геноцид української нації та інші злочини за міжнародним правом, допомагаючи Путіну стерти українську національну ідентичність і воювати до останнього українця.

Конституційний Суд Російської Федерації не можна надалі сприймати як орган правосуддя, що є вірним додержанню демократії, людських прав і правовладдя як на національному, так і міжнародному рівнях. Ця російська інституція перетворилася на слугу імперіалістичного режиму Путіна, що має всі ознаки класичного поняття тиранії та сучасної концепції фашизму.

Від імені Конституційного Суду України та особисто звертаюся до всіх вас із проханням ужити всіх можливих заходів, щоб членство Конституційного Суду Російської Федерації, який своїми діями офіційно підтримує злочинну владу Путіна та ухвалює рішення, що суперечать загальновизнаним принципам міжнародного права, у Всесвітній конференції конституційного правосуддя було припинено.

В. о. Голови Конституційного Суду України              Сергій ГОЛОВАТИЙ».

Раніше ми писали, що КСУ не братиме участі в роботі 5-го Конгресу Всесвітньої конференції конституційного правосуддя.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва