Судова практика: чи можливо зобов'язати митницю змінити код товару

17:15, 13 липня 2017
Не можуть бути протиправними дії за відсутності рішення про відмову в митному оформленні товару за кодом.
Судова практика: чи можливо зобов'язати митницю змінити код товару
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Постановою Вищого адміністративного суду України від 29.06.2017 у справі К/800/29638/15 про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії було задоволено касаційну скаргу митниці, а рішення попередніх інстанцій скасовано. Скасовуючи судові рішення, суд касаційної інстанції виходив з того, що право декларанта є порушеним в разі відмови митниці в митному оформленні товару за кодом, вказаним позивачем, і самостійного його визначення. При цьому рішення митниці про відмову в митному оформленні товару здійснюється в письмовій формі.

Позивач звернувся до відповідача про визнання протиправними дії щодо визначення коду 1517 УКТ ЗЕД товару «Капсули з анісовим маслом Др. Тайса» і зобов'язати вчинити дії по розмитненню цього товару за кодом 3004 УКТ ЗЕД.

При цьому судами безпідставно не взято до уваги той факт, що митним органом оформлений товар за представленими позивачем митними деклараціями; спору про правильність визначення в них УКТ ЗЕД між сторонами не було; рішення про відмову в прийнятті митної декларації, митному оформленні чи пропуску товарів через митний кордон України відповідачем не приймалося.

При таких обставинах колегія суддів прийшла до висновку, що позивач не може посилатися на порушення свого права, оскільки останнє самостійно визначено УКТ ЗЕД в наданих до митного оформлення митних деклараціях, а потім при відсутності відповідного рішення про відмову в митному оформленні, затвердження про протиправність дій митного органу безпідставними і необґрунтованими, а підстави для задоволення позовних вимог відсутні.

З повним текстом постанови можна ознайомитися за посиланням.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду