Як Парламент планує захистити людей, які вкладають кошти у будівництво квартири, від недоброчесних забудовників

11:51, 10 серпня 2022
У Верховній Раді планують розглянути законопроєкт № 5091, який має врегулювати низку проблем на ринку житла.
Як Парламент планує захистити людей, які вкладають кошти у будівництво квартири, від недоброчесних забудовників
Джерело фото: іnpoland.net.pl
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

З початком відбудови зруйнованого під час війни житла держава має захистити людей, які вкладають кошти у будівництво квартири, від недоброчесних забудовників. І такий механізм вже напрацьований, про це розповіла голова політичної партії «Слуга Народу» Олена Шуляк, повідомляє пресслужба партії.

У Верховній Раді планують розглянути законопроєкт № 5091, який має врегулювати низку проблем на ринку житла. Зокрема, йдеться про захист інвесторів у будівництво житла.

«Саме зараз, коли країна планує та розпочинає відбудову житла, зруйнованого внаслідок воєнних дій, розвиток будівельної галузі набуває ще більш стратегічного значення. Законопроєкт дозволить уже незабаром, в умовах воєнного стану, запустити доступну іпотеку, актуальність якої лише збільшилася під час повномасштабної війни Росії проти України», – пояснила Шуляк.

За її словами, багато років реаліями українського будівельного ринку були недовіра до забудовників і високі фінансові ризики через недоброчесність представників будівельного ринку та недосконале законодавство.

«Законопроєкт № 5091 довгий час розроблявся нашою командою та передбачає низку рішень, які покликані залишити ці явища в минулому. Насамперед буде створено такі умови, щоб продажі квартир були неможливі за відсутності дозвільних документів та умов добудови об’єкта», – розповіла очільниця «Слуги Народу».

Вона констатувала, що забудовники не зобов’язані показувати, скільки квартир продано в будинку, який будується. Після прийняття законопроєкту забудовник не зможе продавати квартири, поки не зареєструє в реєстрі Міністерства юстиції кожну з них як окремий об’єкт майнових прав. А доступ до реєстру можливий лише за наявності всіх необхідних дозвільних документів.

«Після того, як усі об’єкти зареєструють, забудовники вже не матимуть можливості додатково продавати нежитлові приміщення у якості житлових або перетворити велику квартиру на кілька менших», – запевняє Шуляк.

Інвестор матиме право розірвати договір, якщо забудовник змінить технічні характеристики квартири або більш ніж на 6 місяців порушить термін здачі будинку в експлуатацію.

«У договорах першого продажу має бути закріплено зобов’язання продавця не лише добудувати, а й під’єднати будинок до інженерних мереж на постійній основі. Окрім того, забудовник на своєму вебсайті зобов’язаний опублікувати детальну інформацію про об’єкт і розкрити дані про себе та кінцевих бенефіціарів. Лише максимальні прозорість і зрозумілість процесів дадуть змогу забезпечити довірливі відносини в галузі», – впевнена Шуляк.

Вона переконана, що законопроєкт № 5091 може стати стимулом як для програм іпотеки, так і для галузі будівництва загалом. Також він буде ще одним важливим етапом реформи містобудування, яка триває останні роки.

Також ми писали, хто і як зможе оформити заявку на доступну іпотеку на 20 років: умови.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси