Виїзд студентів до іноземних ЗВО: нардеп роз’яснила ситуацію

12:47, 10 серпня 2022
Українцям роз'яснили ситуацію щодо виїзду на навчання до іноземних ЗВО чоловіків після 24 лютого.
Виїзд студентів до іноземних ЗВО: нардеп роз’яснила ситуацію
Джерело фото: Groupon
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина повідомила про вибух звернень щодо виїзду студентів та зазначила, що «як і раніше, студенти, які на момент початку мобілізації вчилися в іноземних ЗВО, можуть виїхати з довідкою, виданою центром комплектування».

«Вже другий день поспіль отримую десятки повідомлень, звернень і коментарів з приводу того, що вчора прикордонники нібито заборонили виїзд студентам закордонних вишів. Але по суті жодних змін не було.

Правила перетину державного кордону, затверджені постановою Кабміну ще в березні, не передбачають, що студенти ЗВО мають право перетину кордону. Тож де-юре студенти ані українських, ані закордонних вишів не можуть перетинати державний кордон під час воєнного стану.

‼️Але за наслідками численних звернень, зокрема і моїх, у березні Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний направив листа Держприкордонслужбі, відповідно до якого військкомати отримали розпорядження надавати відстрочку та дозвіл на перетин кордону тим, хто навчався в іноземних вишах на момент початку мобілізації.

Саме на підставі цього листа центри комплектування почали видавати довідки студентам, а вже прикордонники – випускати студентів закордонних ЗВО.

Перший час прикордонники фактично пропускали всіх, хто має відповідну довідку, видану військоматом. Проте, коли з'явилась велика кількість підроблених документів і прикордонники почали ретельно перевіряти документи, виявилося, що у тому числі військомати, видавали довідки не тільки тим, хто навчався за кордоном станом на 24.02, як розпорядився Залужний, а й тим, хто вступив після початку мобілізації та не повинен був отримувати документ (тут нам трошки повезло).

Як бачимо, у цьому питанні жодних змін не відбулося: Держприкордонслужба просто опублікувала таблицю, де прописані умови перетину кордону для різних категорій чоловіків, які діють вже не один місяць.

Особисто я переконана, що право на перетин державного кордону мають отримати всі студенти. Аргументацію ми обговорювали вже багато разів.

Над цим і продовжую працювати. Вчора відправила звернення до Головнокомандувача Збройних сил щодо надання дозволу на перетин державного кордону усім студентам денної та дуальної форм, а також до Голови комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки з проханням розглянути законопроекти №7484, №7484-1 та №7484-2 та відправити їх на голосування з рекомендацією прийняти за основу один із них», - написала вона.

Гришина додала, що вона з іншими народними депутатами наразі підписує звернення до Прем’єр-міністра – саме в його повноваженнях вирішити це питання швидко.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва