Вторгнення на територію України низки підрозділів: повідомлено про підозру Рамзану Кадирову та його підлеглим

14:26, 26 серпня 2022
За вказівками Кадирова військові здійснювали захоплення та встановлення контролю над окремими населеними пунктами Київської, Донецької, Луганської областей, яке супроводжувалося жорстоким поводженням із цивільним населенням.
Вторгнення на територію України низки підрозділів: повідомлено про підозру Рамзану Кадирову та його підлеглим
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У ході слідства Офісом Генпрокурора отримано докази причетності до вчинення злочинів голови Чеченської Республіки. Він організував вторгнення на територію України ряду підрозділів, якими керує – Північно-Кавказького округу військ нацгвардії РФ, Управління Федеральної служби військ нацгвардії РФ по Чеченській республіці, Міністерства внутрішніх справ РФ по Чеченській республіці. Про це повідомляє Офіс Генпрокурора.

За вказівками голови Чеченської Республіки військові здійснювали захоплення та встановлення контролю над окремими населеними пунктами Київської, Донецької, Луганської областей, яке супроводжувалося жорстоким поводженням із цивільним населенням та іншими порушеннями законів та звичаїв війни.

На своєму особистому Telegram-каналі голова Чеченської Республіки поширив відеозаписи, в яких він виправдовує та визнає правомірною збройну агресію РФ проти України.

На підставі зібраних доказів йому повідомлено про підозру у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків, плануванні, підготовці, розв'язуванні та веденні агресивної війни, виправдовуванні, визнанні правомірною збройної агресії РФ проти України.

Також повідомлено про підозру у вчиненні жорстокого поводження з цивільним населенням та інших порушень законів та звичаїв війни підлеглим Голови Чеченської Республіки:

командиру батальйону, який упродовж лютого-березня 2022 року, утримуючи цивільних осіб у нелюдських умовах, в підвалах будинків в смт Гостомель Київської області, використовував їх в якості «живого щита» для прикриття підпорядкованих військовослужбовців під час військових дій проти Збройних Сил України;

заступнику начальника управління військ, під керівництвом якого у березні поточного року військовими РФ з Чеченської Республіки було здійснено напад та захоплено Бородянський психоневрологічний інтернат. Пацієнтам та персоналу медзакладу не дали можливості виїхати, їх позбавили їжі, води, опалення та використовували в якості «живого щита». Військовий також розмістив біля інтернату реактивні системи залпового вогню, з яких велися обстріли наближених населених пунктів та позицій ЗСУ.

Наразі ці високопосадовці та їх підлеглі перевіряються на причетність до вчинення інших воєнних злочинів проти мирного населення. Досудове розслідування триває та здійснюється слідчими СБУ та Нацполіції.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді